Работната сила намалява със 750 хиляди през 2020 –а
Работната сила намалява със 750 хиляди през 2020 –а / netinfo
Работната ръка в България ще намалее със 750000 души през 2020 –а година, въпреки вдигането на пенсионната възраст, обяви управителят на Световната банка у нас Флориан Фихтл по време на Международния икономически форум “Марица”, който се откри днес в Пловдивския панаир. Според огласените от него данни от последното проучване на Световната банка за Централна и Източна Европа, страната ни ще бъде втората по засегнатост от демографската криза и износа на кадри.

Според Флориан Фихтл, намалението на трудовата сила може да бъде сведено до 100000 души за следващите 12 години, ако тенденцията се пречупи чрез стабилен икономически растеж; повишаване стандарта на живот; адекватни мерки за повишаване образователното ниво на младежите до 24 - годишна възраст, от които заетите са под 30%; въвеждане на конкурентно финансиране на университетите.

Според Световната банка най-голям потенциал на пазара на труда крие възрастовата група от 15 до 24 години. В момента едва половината от българските младежи от тази категория работят или се образоват, докато за останалите нови страни-членки този процент е над 70 и дава по-добри перспективи.

Заместник-председателят на БСК Дикран Тебеян отчете като тревожна за работодателите тенденция спада на интереса към професионалните училища, дори и към високоплатени за нашия стандарт специалности. Тебеян заяви, че бизнесът ще настоява годишната такса за работник-чужденец да падне под 1300 лева, ако той е в рамките на квотата за внос на работна ръка в съответния сектор.

Заетостта на половината българи в микро- и средни предприятия затруднява повишаването на квалификацията, призна Тебеян и посочи като основни причини ограничения финансов ресурс на малките работодатели и трудното осигуряване на заменяемост на работниците.

До есента Министерството на икономиката и енергетиката ще създаде холдингова структура, която ще бъде управлявана от Европейския инвестиционен фонд и ще облекчи достъпа на малките и средни фирми до финансиране по оперативната програма “Конкурентноспособност”. Това съобщи в една от сесиите на MИФ “Марица” заместник- министърът Нина Радева. Тя посочи, че за целта ще се използват 200 млн. евро, с които България участва в програма “Джеръми”. С този финансов ресурс ще бъдат създадени фондове за микрокредитиране, гаранционен и вентчър фонд, които ще бъдат използвани като междинни финансови инструменти.