/ Thinkstock/Getty Images
Жалба, подкрепена с подписите на над 500 жители на Пазарджишкото село Црънча е внесена в Окръжната прокуратура в Пазарджик с искане да не се продава гората в землището на селото и да се върне статута й като публична общинска собственост.

Повод за реакцията на хората е предстоящото дело във Върховния административен съд на 8 април тази година с надеждата мнението им да бъде взето предвид при окончателното решение. Казусът е една от горещите теми в селото след сесията на Общинския съвет от 27 юли 2017 година, когато по предложение на кмета Тодор Попов беше гласувано гората в местността Ланджова кория да се преобразува в частна общинска собственост, вероятно с цел последваща продажба.

Решението е атакувано пред Административния съд в Пазарджик от окръжен прокурор, но магистратите се произнасят в полза на общината. Роля за това изиграват двама свидетели, според които гората не е нужна на селото, тъй като няма качествена дървесина и жителите не желаят да добиват дърва за огрев оттам. Освен това няма пътища за достъп до мястото.

Последната дума ще има Върховният административен съд. Междувременно обаче от Обществения съвет „Бъдеще за древна Царина“ не се отказват, разказа Трендафил Величков, бивш областен управител и журналист, ангажиран с обществената организация. Съдействие им оказва общинският съветник адвокат Чавдар Чавдаров.

Оказва се, че единствената правна възможност е мнението на црънчани да се документира и изпрати, за да бъде разгледано с делото, затова е решено да се започне подписка. 500-те имена са събрани само за около 2 седмици.