Пчеларите: Настояваме за наказателна отговорност за отглеждане на генно модифицирани организми
Пчеларите: Настояваме за наказателна отговорност за отглеждане на генно модифицирани организми / sxc.hu

Наказателна отговорност за хората, които засяват и отглеждат генно модифицирани организми (ГМО) у нас, като по този начин замърсяват околната среда, искат от асоциацията на пчеларите. Това съобщи Илия Цонев, председател на Асоциацията на пчеларите. Те настояват в Закона за промени и допълнение на закона за генетично модифицирани организми това деяние да бъде криминализирано. Пчеларите искат още отстояване на 5 км разстояние на районите, засадени с ГМО от пчелините. Те настояват и за обществено обсъждане на тези промени.

Продължават заседанията на Комисията по околната среда и водите и Комисията по земеделието в НС, във връзка с предложенията на експерти и природозащитни организации за промените в закона за ГМО. След проведеното първо  заседание на комисиите, Министерството на околната среда е приело повечето от предложенията на природозащитните организации за промените в закона за ГМО, но исканията не са били конкретизирани, каза  Цонев, а отговорите на хората от комисиите са били уклончиви, смята той. Ето защо протести у нас трябва да има до приемането на Закона, категоричен е Цонев.

На 13 януари Народното  събрание гласува на първо четене Закона за промени и допълнение на закона за генетично модифицирани организми. Повече от 500 човека от различни групи - природозащитни организации, организации на земеделски производители и потребители, неформални групи като БГ мама и други протестираха пред сградата на парламента и показаха тяхното категорично отхвърляне на ГМО. Над 7000 подписа са събрали петициите за забрана на царевичния сорт МОН810 и против промените в закона.