/ ThinkStock/Getty Images
55-годишен мъж от село Труд се лекува от западнонилска треска в пловдивската болница „Св. Георги“. Състоянието му в момента се подобрява след като преди дни е бил в прекоматозно състояние, информират от лечебното заведение.
 
От 2 до 5 август мъжът бил на частна екскурзия в Истанбул, Турция, където в този период имал само един воаяж край Босфора. Няма спомен да е бил ухапан от комари. Два дни след завръщането си от Турция обаче започва да му се гади и да го боли корем, последвано от повръщане и диария.
 
Колко опасни могат да бъдат комарите?

Приет е във Втора клиника по хирургия на болница „Свети Георги“ в Пловдив. На втория ден от престоя си в клиниката пациентът вдига висока температура и получава световъртеж. Консултиран е с невролог и инфекционист, които го насочват за изследване за паненцефалит – възпаление на сивото и бялото вещество в мозъка. На 9 август е преместен в Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Свети Георги“.
 
През първите два дни от престоя му там състоянието му се влошава и става прекоматозно - изпада в сопор. Направени са три изследвания със скенер и едно - с ядрено-магнитен резонанс, който потвърждава паненцефалит.

Западнонилската треска взе 12 жертви на Балканите

мерки срещу комари
ThinkStock/Getty Images

Междувременно са взети две проби и са изпратени за изследване в национална референтна лаборатория. Така на 3 септември се доказва, че заболяването на 55-годишния мъж е западнонилска треска.
 
В момента състоянието на пациента е подобрено, той вече е контактен и адекватен. Все още има лека пареза на десния крак, но се очаква да премине. Провежда се рехабилитация и прогнозите на лекарите от Клиниката по инфекциозни болести са, че през следващата седмица мъжът може да бъде изписан. Той няма предшестващи заболявания.

След чумата ни връхлита и западнонилска треска?

80% от заразените не проявяват симптоми. При останалите 20% признаците на болестта са много подобни на грип - температура, болки в тялото, отпадналост, подуване на лимфните възли. При 1% от заболелите изходът е летален и предизвикан от впоследствие развит енцефалит или менингит. Това са основно възрастни и хора с отслабена имунна система, съвсем малки деца.

При излизане сред природата е препоръчително да си носите и използвате репелент. При най-малки съмнения отидете при личния си лекар и му ги съобщете. Мерките за недопускане на комари у дома са разнообразни - мрежи на прозорците, инсектицидни лампи, спрейове, електрически устройства.
 
Това лято смъртни случаи от западнонилска треска има в Сърбия, Гърция, Румъния, Косово, Италия.

мерки срещу комари
ThinkStock/Getty Images