Препятствия пред младите хора в България.
Препятствия пред младите хора в България. / netinfo
млади хора
93065
млади хора
  • млади хора
Млади хора предизвикаха кандидат-депутат, който отговори на наболели въпроси и проблеми, засягащи реализацията им. Срещата се проведе в зала „Съединение“ на Историческия музей.

За голямо разочарование на всички, от политическите представители се яви единствено Александър Сиди от "Обединени патриоти", който проведе около едночасов разговор с около 15 млади пловдивчани – ученици и студенти. От останалите партии кандидатите за народни представители се отказаха в последния момент.

Въпреки това обаче присъстващите засегнаха няколко важни теми - за образованието, за реализацията им у нас и в чужбина, за пречките, пред които са изправени, за загубата на мотивация.

Мнение относно образователния процес в професионалните гимназии изказа Станислав Семков, 19-годишен, студент в Техническия университет.

С какви проблеми се сблъскват учениците, обобщи 18-годишната Даниела Стоянова от Хуманитарната гимназия.

За липсващата връзка между средното и висшето образование разказа Стефан Павлов, председател на Общото събрание на студентите в Медицинския университет.

Младите хора не бяха безразлични към процесите в държавата на политическо, социално и икономическо ниво. Те също искат промяна и съпоставиха днешното време със събитията в България от януари 1997 г.

Защо младежите не успяват да извършат промените, които искат – кой и какво ги спира или спъва по пътя, попита 19-годишната Гергана Василева, която е студентка по "Предучилищна и начална училищна педагогика" в Пловдивския университет.

Сергей Козягин, на 20 години, студент в Техническия университет, заяви, че в България ситуацията вече не е като преди 20 години и тук има условия за реализация, не е нужно да емигрираш в чужбина, за да започнеш бизнес или добра работа.

В подкрепа на думите му, пример за свой познат даде Даниела Стоянова.   

Чуйте мненията им от репортажа в прикаченото аудио.

На срещата бяха заявени позиции на млади хора, които искат възрастните да не им пречат в извършването на промени, които искат да се реализират успешно, които искат училището да не им секва мечтите и мотивацията, които искат по-добро и адекватно на съвремието образование и въобще – нещо съвсем нормално – искат по-добър живот. Дали след тези парламентарни избори ситуацията ще се подобри или влоши, скоро предстои да разберем. Организаторите обещаха, че срещи и предизвикателства между млади и политици ще има и след изборите.