Една четвърт от българите не искат да са донори
Една четвърт от българите не искат да са донори / netinfo

25% от българското население не желае да бъде донор. Това са предимно възрастни хора и такива с по-ниско образование. Тези резултати от проучване на общественото мнение обяви новият директор на Изпълнителната агенция по трансплантации (ИАТ) доц. д-р Силви Кирилов на посещение в Пловдив. Той бе на работна среща с началниците на интензивните отделения и изпълнителните директори на Университетска болница „Св. Георги" и бившата Окръжна болница.

12 са трансплантациите в България от началото на годината. В Пловдив е имало 3-а потенциални донора и нито един реализиран.

Общо около 900 човека в страната чакат за органи. От тях за бъбречна трансплантация са 847, 25 души са за чернодробна, а около 15 души чакат за ново сърце.

България има по 2 донора на милион население. За сравнение Испания, която е с едни от най-добрите показатели в ЕС, има 32 души. При наличието на 900 човека, които чакат за органи в България, това е твърде малко, коментира доц. Кирилов.

Проблемът с трансплантациите е на първо място в донорството. Изключително важно е общественото мнение и нагласата на хората. Много е трудно в такъв тежък емоционален момент да се вземе това трудно решение, но то е необходимо. Според доц. Кирилов първо трябва хората да бъдат убедени в необходимостта от донорството, второ, че има добри специалисти, които да го извършат и да наблюдават възстановяването на пациента и трето, че няма скрито-покрито в тази дейност.

В ИАТ има около 3000 регистрирани писмено заявени откази от донорство. Законът за донорството не е лош. Той работи към момента и е показал, че може да работи. Нека да действаме 1-2 години с него и като натрупаме опит и видим слаби места, ще предложим промени. Но да правим промени заради самите промени, няма смисъл, категоричен бе доц. Кирилов.

Ситуацията в момента е такава, че роднините на потенциалния донор са тези, които решават дали да дарят органите му за трансплантация. Често пъти хората са в тежко емоционално състояние, за да дадат съгласието си за даряване на органите на починалите си близки. Решението обаче трябва да се вземе бързо, за да могат нуждаещите се да се възползват навреме.