ОбС Пловдив
ОбС Пловдив / Искра Койчева, Дарик Пловдив
Общинските съветници на Пловдив приеха предложението на Инициативния комитет за построяване на Дом на операта за отреждане на парцел на площад „Централен” за построяване на опера. То беше прието с важното допълнение, направено от Пепа Деведжиева, че към изпълнението може да се пристъпи само ако преди това бъде построена нова сграда, където да бъде настанена общинската и държавна администрация от Партийния дом.
 
Кога обаче може да се случи това, изобщо не е ясно, още повече, че самият кмет Иван Тотев вече заяви, че процесът по преместването на служителите може да отнеме години. Освен това, не е изключено след време да бъде предложено друго място за построяване на дом на операта. 
 

Въпреки това, днешното решение на ОбС е стъпка напред“, коментира в кулоарите на местния парламент днес градоначалникът.
 
Преди около преди две години Инициативният комитет на „Дом за пловдивската опера” събра 15 000 подписа за подкрепа за изграждането на сградата и проведе обществено обсъждане за подходящи места за нейното позициониране.
 
На заседанието на Общинския съвет днес арх. Илко Николов представи възможната архитектурна визия за това как ще изглежда новата сграда на мястото на бившия Партиен дом.

ОбС Пловдив
Искра Койчева, Дарик Пловдив

Икономистът Георги Стоев обясни бизнес-плана, в който се предвижда 30 милиона лева за строителство и обзавеждане на бъдещата сграда, както и възможните начини за стопанисване. В сумата не влиза цената на земята. По думите му, инвестицията ще се изплати за по - малко от 20 години, а годишната печалба на дома на операта ще е между 1,5 и 2 млн. лв.
 
Следващата стъпка бъде уточняване на план и срокове за действие за успешното построяване и влизане в експлоатация на бъдещата сграда“, заяви Марияна Чолакова.
 
За предложението гласуваха 27 съветника, а 15 се обявиха против.
 
Като представител на Камарата на архитектите, арх. Мария Стоянова прочете становището на организацията, която вече се обяви против предложението.
 
Ангел Иванов от БСП не се съгласи с представената финансова рамка и заяви, че според негови изчисления, инвестицията за Дома на пловдивската опера ще се изплати за цели 60 години.

Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив“ обясни, че няма да подкрепят предложението, „но не защото смятат, че Пловдив не трябва има дом за операта, а защото сега не е времето за събаряне на Партийния дом“.
 
Много други важни проекти има сега да изпълнява градът“, подчерта тя.
 
„Защо трябва да изпразним от съдържание Дома на културата и да строим нова сграда“, попита от своя страна риторично Пепа Деведжиева.
 
Слави Георгиев от НФСБ-ВМРО подчерта дебело на микрофон, че Пловдив има нужда и от стадион, от детски градини и ясли,  както и че разполага с десетки места за култура.
 
Да, има нужда от сграда на операта, но в момента тя ползва Концертна зала и Дома на културата. ОбС не е правилния адресат, операта е държавна. Защо не се търси финансиране от там,  а общината отново да бъде натоварена с държавен имот“, коментира той.
 
Николай Радев от левицата допълни, че задължително трябва да се търси държавно участие.
 
„Това ми прилича повече на МОЛ Опера“, коментира къде на шега, къде със сарказъм съветникът от БСП.
 
Камен Шишманов от ВМРО предложи в топлите месеци представленията на Операта да се играят например на Летния театър на Бунарджика, който може да бъде реконструиран и дори затворен за зимните месеци.
 
Владо Кисьов предложи точката да се отложи, но предложението не беше прието.
 
Кметът Иван Тотев беше категоричен, че Партийният дом е морално остаряла сграда по отношение на функцията, която изпълнява.

ОбС Пловдив
Искра Койчева, Дарик Пловдив

Няма къде да преместим служителите, не можем да направим и проста реконструкция. Общината ще търси варианти да се махне от тази сграда във времето“, поясни той и отново лансира тезата си, че построяването на нова сграда ще излезе по-евтино от ремонт на съществуващата.
 
Тотев  не изключи варианта на по-късен етап от време за съдбата на бившия Партиен дом да бъде направено допитване сред пловдивчани.