Инициативният комитет на „Дом за пловдивската опера” - Георги Стоев, Любозар Фратев, Марияна Чолакова и Илко Николов
Инициативният комитет на „Дом за пловдивската опера” - Георги Стоев, Любозар Фратев, Марияна Чолакова и Илко Николов / Искра Койчева, Дарик Пловдив
Държавата може да финансира проекта с 12 млн.лв.
26,5 млн. лв. са нужни за изграждане на Дом на операта в Пловдив. Това съобщиха от едноименната фондация, от която уточниха, че в сумата не са включени цената на земята, както и професионалното оборудване.
 
Евентуалните локации, където може да се изгради сградата, са имоти, собственост на Министерството на отбраната, разказа Любозар Фратев. Заедно със зам.-министъра на културата Румен Димитров, който беше на среща в Областна администрация в града под тепетата, са посетени няколко места, където може да бъде построена бъдещата сграда –  Щаба на армията на пл. „Съединение, срещу Гарнизонна фурна, до SPS-а и на Гладно поле.
 
Предвижда се бъдещият Дом на операта в Пловдив да е със разгърната площ от 13 160 кв.м, да е на три етажа, със зала за 1000 зрители, паркинг, музей, ателиета и офиси.
 
12 млн. лв. от цялата сума, която е нужна за да се построи сградата, могат да дойдат от държавата, стана ясно още от бизнес-плана, представен от фондацията, ангажирала се с реализацията на идеята.  
 
„Това е наемът за 25 години напред, който пловдивската опера ще плаща на Дома. Тези пари могат  да се изплатят предварително от държавата, за да може да се подпомогне строежът. Останалите ще бъдат осигурени чрез заемно финансиране“, обясни икономистът Георги Стоев.
 
Очакванията са земята, на която ще бъде построена сградата, да бъде дарена в името на каузата от Министерството на отбраната.
 
Според бизнес-плана, бъдещите приходи на Дома на операта годишно ще възлизат чисто на около 1 млн. лв.

Стана ясно още, че има вероятност работещите в операта в Пловдив да излязат на протест през есента, ако в най-скоро време не започне ремонтът на Концертна зала, съобщи от своя страна директорът на културната институция Нина Найденова. Тя анонсира идеята си един от бившите тютюневи складове в града да се превърне в "Къща на музиката".