Дебатират казуса с бившия Партиен дом
Дебатират казуса с бившия Партиен дом / netinfo
Пловдивският общински съвет ще разгледа предложението на Инициативния комитет за създаване на дом на Пловдивската опера за събаряне на бившия Партиен дом в града и построяване на терена на опера.

От Камарата на архитектите в Пловдив се обявиха против. В становще до градската управа архитектите посочват, че всички нови съвременни оперни сгради са ситуирани далеч от натоварената централна градска среда и са разположени към открити пространства на заливи, реки и нови квартали. Те считат, че решението за избор на терен и параметри на сградата трябва да се вземе от принципала на Пловдивската опера - Министерството на културата. Освен това, подчертават от Камара на архитектите в Пловдив, за да се освободи теренът за нова сграда на Пловдивската опера, трябва да се унищожи съществуващата сграда на общинската администрация, ведно със съществуващата концертна зала.

Предложението за събаряне на административната сграда на Община Пловдив и единствената концертна зала с добра акустика не съответства на традициите на Пловдив и противоречи на световното движение, инспирирано от ЮНЕСКО, в годината на културното наследство ЗА СЪХРАНЯВАНЕ паметниците на новото време от началото и втората половина на 20 век. Смятаме,  че решението на това място да се изгради Операта на Пловдив, не е достатъчно обосновано“, категорични са от Регионалната Камара на архитектите.

По повод дебата, който започна в общественото пространство дали сградата да се запази и реконструира или да бъде премахната и на нейно място да се построи Дом на Пловдивската опера, кметът Иван Тотев допусна съдбата на бившия Партиен дом да се реши на референдум.

По думите на Тотев, ремонтирането и укрепването на високата сграда ще струва между 12 и 13 милиона лева, което е доста скъпо. Затова, подчерта той, ОбС на града трябва да вземе решение. Дори и то да е събаряне на сградата, няма как толкова бързо служителите на администрацията в бившия Партиен дом да бъдат настанени на друго място. Според кмета, процесът ще отнеме години.