/ netinfo
Съдбата на бившия Партиен дом може да се реши на референдум. Тази възможност допусна кметът на Пловдив Иван Тотев предвид дебата, който започна в общественото пространство дали сградата да се запази и реконструира или да бъде премахната и на нейно място да се построи Дом на Пловдивската опера.
 
Камарата на архитектите против събарянето на бившия Партиен дом и построяването на мястото на опера

По думите на Тотев, ремонтирането и укрепването на сградата ще струва между 12 и 13 милиона лева, което е доста скъпо. Градоначалникът отказа да коментира по какъвто и било начин казуса с мотива, че ако го направи темата ще се политизира, а тя е градска.
 
Затова, подчерта той, ОбС на града трябва да вземе решение. Дори и то да е събаряне на сградата, няма как толкова бързо служителите на администрацията в бившия Партиен дом да бъдат настанени на друго място. Според Тотев, процесът ще отнеме години.

Припомням, че Камарата на архитектите в Пловдив се обяви против събарянето на бившия Партиен дом и построяването на мястото на опера. В становище архитектите посочват, че всички нови съвременни оперни сгради са ситуирани далеч от натоварената централна градска среда и са разположени към открити пространства на заливи, реки и нови квартали. Те считат още, че решението за избор на терен и параметри на сградата трябва да се вземе от принципала на Пловдивската опера - Министерството на културата.
 
ПОС решава дали Партийният дом да бъде съборен

Преди няколко дни Инициативният комитет за създаване на дом на Пловдивската опера внесе в деловодството на общината предложение за събаряне на бившия Партиен дом в града и построяване на терена на опера. Очаква се предложението да бъде гласувано на следващата сесия на ОбС на града.

По отношение на Гарнизонна фурна, кметът коментира,че дасега не се предвижда нейното събаряне, но на по-късен етап от време това ще се случи. Той подчерта, че имотът няма да бъде отдаван на никой под каквато и да е било форма и тям ще бъде изграден парк, каквото е желанието на жителите на района.