Алергиите разцъфнаха
Алергиите разцъфнаха / dariknews.bg/ архив
Алергиите ни атакуват все по-често
72071
Алергиите ни атакуват все по-често
  • Алергиите ни атакуват все по-често

С 50% на всеки 10 години нараства броят на заболелите от бронхиална астма. 300 млн. души страдатт от това заболяване в световен мащаб. Това каза в ефира на Дарик, ръководителят на Клиниката по пулмология към УМБАЛ „Св. Георги”, доц. д-р Владимир Ходжев.

По думите му, голямата заболеваемост в развитите страни е свързана с градското запрашаване, димът,лекарствата, пролетните цъфтежи и много други фактори.

Доста често, особено при децата, астмата се бърка с настинка и се лекува с антибиотици, които не дават резултат, допълни още д-р Ходжев. 65% от астматичните пристъпи при учениците се дължат на вирусни инфекции, сочат данните. Най-честите симптоми на астмата са задуха, стягане в гърдите, кашлица и хриптене особено вечер.

В сезона на пролетните и летните алергии често засегнати са и очите. Алергиите от силната слънчева светлина и пролетните цъфтежи са най-опасни за децата в училищна възраст. Това заяви в ефира на Дарик, офталмологът д-р Евгени Чолаков.  По думите му, децата и хората със светли очи са най-предразположени към алергичен конюнктивит. Той може да се предизвика и от недобре почистените градски басейни, както и да се предизвика дискомфорт от градското запрашаване. Основните симптоми на конюнктивита са сърбеж, сълзене, зачервяване на очите, както и подуване на клепачите.

Доста често прибягваме към самолечение, но то може да влоши състоянието ни. Задължително при появата на алергични симптоми потърсете мнението на специалист, съветва д-р Чолаков.

Цялото предаване по темата, можете да чуете в прикачения аудио-файл.

За да преминем по–леко през алергичния период, необходимо е да приемаме повече цитрусови плодове и витамин C в по-големи дози. Това каза за Дарик, специалистът по природна медицина и гладолечение, д-р Вергиния Георгиева. По думите й, един добре балансиран хранителен режим може да стопира алергичните състояния. Най-вече трябва да избяхгваме шоколадът и захарните изделия и голямото количество ягоди, допълва още тя.