Зачертаването в бюлетините – единствено със син химикал
Зачертаването в бюлетините – единствено със син химикал / Снимка: Люба Нинова
Зачертаването в бюлетините – единствено със син химикал
44660
Зачертаването в бюлетините – единствено със син химикал
  • Зачертаването в бюлетините – единствено със син химикал

Няколко са нещата, които трябва да направите предварително, за да протече безпроблемно за Вас изборният ден на 23 октомври. И за да бъде вотът Ви действителен.

Проверете личните си данни в избирателните списъци. Списъците са публикувани на сайта на община Плевен, с данните разполагат и в Общинската избирателна комисия Плевен, уточни председателят на комисията Румен Цачев. Ако откриете несъответствие, трябва да подадете сигнал до общинската администрация. Няма да е излишно да проверите и точно в коя избирателна секция ще пуснете вота си.

Друга важна подробност е, че за участие в предстоящите избори няма да се издава удостоверение за гласуване на друго място. В същото време е възможно, ако гражданинът има например постоянен адрес в Пловдив и настоящ в Плевен и желае да гласува в Плевен, да се подаде писмено искане до общинската администрация в срок до 14 дни преди провеждане на изборите човекът да гласува в Плевен, обясни Цачев.

Има непоколебимо условие, за да се счете вотът ви за действителен - хиксчето в бюлетините да е изписано с химикал със синьо мастило. Ако забележите, че в тъмната стаичка има химикал, който пише с различен от този цвят, трябва непременно да съобщите на секционната избирателна комисия.

Предвижда се да има и т.нар. подвижна избирателна секция, която ще са за улеснение на хората с трайни увреждания. Те могат да подадат заявление за гласуване в такава секция - на място в общината, по пощата или по интернет. Необходимо е и копие от решение на ТЕЛК за съответната инвалидизация. "При подадени повече от 10 такива заявления общината следва да сформира подвижна избирателна секция, която в изборния ден да може да обслужи хората с увреждания", уточни Цачев. Крайният срок за подаване на заявленията е до един месец от датата на провеждане на изборите.

Що се отнася до допълнителните избирателни секции, в които гласуват лежащо болните хора и тези, които се намират в местата за временно лишаване от свобода, те ще се разкриват при минимум 20 избиратели. Тук допълнителното условие е избирателите да имат адресна регистрация в някое от населените места в общината, в която ще дадат своя вот. Т.е. ако например в плевенската болница лежи пациент от Шумен, той няма да може да участва в местния вот. Но пък има право да избере президент и вицепрезидент.

Общо 163 ще са секционните избирателни комисии, а това, което предстои в тази посока, е поименното назначаване на членовете в комисиите, каза още Румен Цачев. Чуйте го в звуковия файл.