Университетската болница ще кандидатства за модерна апаратура за ранна диагностика на рак
Университетската болница ще кандидатства за модерна апаратура за ранна диагностика на рак / снимка: Sofia Photo Agency

Плевенската Университетска болница е една от петте в страната, които са одобрени за участие с проекти за ранна диагностика на рака. Така здравното заведение може да се сдобие с модерна апаратура за 7-8 млн. лв., информира изпълнителният директор доц. д-р Димитър Стойков.

Притеснението в момента е изключително краткият срок за подготовка на проектното предложение - до 8 септември то трябва да се внесе в Министерството на здравеопазването. До края на септември документация ще бъде предадена на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, откъдето ще бъде изпратена за оценка в Брюксел. Ръководител на плевенския проект е доц. д-р Славчо Томов. Проектите са по Оперативна програма "Онкология" и предвиждат подобни центрове за ранна диагностика на рака в Северна България да се изградят и в болниците в Монтана, Русе и Велико Търново.

Доц. Стойков допълни, че страната ни е на второ място по смъртност от ракови заболявания като главната причина за това е късната диагностика. Висок е процентът на късно откриване на рака на белия дроб в Плевенски регион. Ако проектът на УМБАЛ «Д-р Георги Странски» бъде одобрен, болница ще получи дигитален графичен и скопичен рентген, дигитален мамограф, мултифункционален ехограф, компютърен томограф - 16 среза, лабораторен комбайн, система за подготовка на онко-лъчетерапия и друга апаратура.

Заедно с това болницата е включена и като резервен вариант по втори раздел на същата оперативна програма - "Лъчетерапия", по която вече имат проекти болници във Варна и София. Това дава възможност на Университетската болница да кандидатства с проект за купуване на апарати за телегаматерапия, за рентгенова терапия и т.н. Предимство за плевенското здравно заведение е, че разполага с изграден бункер за линеен ускорител и апарат за телегаматерапия, който с малки реконструкции може да се ползва.

Търговете за апаратура ще се провеждат от МЗ, като това е възможност цената на апаратурата да бъде свалена и да се купи повече техника за повече здравни заведения, допълни доц. Стойков.