От България на гражданите искат обсъждане на културата на извънредна сесия на ОбС
От България на гражданите искат обсъждане на културата на извънредна сесия на ОбС / archive.dariknews

На спешно заседание на ръководството на партия Движение България на гражданите в Плевен в разширен екип е било обсъдено случващото се в Общинска изложбена зала „Христо Бояджиев" на улица „Иван Вазов" - 5.

„С потрес узнахме, че вчера със заповед на директорката на Общинско предприятие „Жилфонд", първият етаж на сградата, в която се помещава изложбената зала „Христо Бояджиев" се изземва, освобождава се уредничката Светла Тончева - пет месеца преди пенсионирането й и с това, галерията прекратява своето съществуване". Това съобщи Георг Спартански - председател на сдружение „Движение България на гражданите" на среща с журналисти.
Той определи случилото се като варварски и вандалски акт за унищожаванео на културна институция в Плевен и каза, че според него, нито един плевенчанин, Община Плевен и жителите на общината не са го е заслужили с нищо.

„Безкултурието, което се вихри от година и осем месеца в Община Плевен продължава с поредна стъпка, която е в посока унищожаването на поредна културна институция", каза Спартански и припомни, че изложбената зала е била открита през 2002 година и за изминалите 11 години там са проведени над 160 изложби, а след решение на Общинския съвет от август 2011-та година тя носи името на големия плевенски и български художник Христо Бояджиев.
Георг Спартански отбеляза, че по време на заседанието на Общинския съвет през февруари тази година са проведени дебати, свързани с откриването на Арт-центъра в Градската градина в бившата градска галерия, ползвана дълги години за нуждите на Северняшкия ансамбъл, а после върната към първоначалното й предназначение. Тогава са били зададени въпроси към кмета на община Плевен проф. Д-р Димитър Стойков по повод негово изказване на брифинг с журналисти, че общинската галерия „Христо Бояджиев" ще бъде преместена в Арт-центъра.

Въпросите тогава са потърсили конкретен отговор за това, поема ли кметът ангажимента да каже, дали ще бъде преместена или направо закрита изложбената зала. Направено е било и предложение, ако бъде преместена или пък закрита, новият Арт-центът Плевен да носи името „Христо Бояджиев".

Тогава кметът на Плевен е отговорил, че се обсъжда вариант да се предложи на Общинския съвет да даде на Арт-центъра името „Христо Бояджиев". Той изложил и мотивите, че Арт-центърът е на много по-удобно, по-посещаемо и по-известно място. Към това той добавил, че Общинската галерия не съществува в културните институти на Плевен, а е към „Жилфонд" и е създадена със заповед на предишния кмет, така че няма проблем да бъде преместена, за да продължи функциите си на много по-добро място. Проф. Стойков обяснил, че съдбата на сградата на ул."Иван Вазов" - 5 ще реши Общинският съвет.

Георг Спартански каза, че би било наивно да се смята, че директорката на „Жилфонд" Поля Георгиева има нещо общо със закриването на общинска изложба „Христо Бояджиев".
„Убеден съм, че Поля Георгиева е била заставена от прекия й шеф - кмета на община Плевен да „удари шалтера" на галерията и да остави на улицата Светла Тончева, която е работник в областта на културата от много години и не заслужава такава подигравка, пет месеца преди нейното пенсиониране", категоричен бе Спартански.

„По този начин ние отрязваме главата на нашите плевенски художници, лишавайки ги от място, където те периодично да излагат свои картини, както и от мястото, където да се срещат и да разговарятв неформална творческа обстановка. За един град се съди и по това, колко са културните институции и колко са изложбените галерии, които функционират на неговата територия", каза Георг Спартански и определи случилото се като „пореден опит за убийство на една наложила се културна традиция в Плевен".

Той каза, че от Движение България на гражданите ще направят всичко възможно да не се допусне „това ритуално убийство на поредна институция". По този повод Спартански припомни събитията около съкращаването на състава на Северняшкия ансамбъл, спасяването на Плевенска филхармония от закриване и опита за обединяване на плевенски културни институции.

"Остро ще настояваме да бъде свикана извънредна сесия на Общинския съвет с единствена точка:  Разглеждане на въпросите на културта, стратегията за културата, която има или няма общинското ръководство и предприемане на спешни мерки за развитие и съхранение на общинските културни институти, защото ако във времена на финансова икономическа криза прибавим бездуховност и унищожаване на културата - това е връщане към Пещерния период, което не е просто нецивилизовано, а варварско и дивашко отношение към културните институти в Плевен".