Община Плевен ще внесе проект за подобряване на управлението на питейните и отпадъчните води
Община Плевен ще внесе проект за подобряване на управлението на питейните и отпадъчните води / DarikNews.bg

До края на месец октомври е предвидено Община Плевен да подаде в Министерство на околната среда и водите проектното предложение за подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в града. Това съобщават от пресцентъра на местната администрация.

От там напомнят, че с Решение №424/08.01.2009 г. на Общински съвет Плевен е одобрено кандидатстването на Община Плевен за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г." с инвестиционен проект „Реконструкция на водоснабдителната и канализационна мрежа на град Плевен". Проектното предложение е внесено в УО на ОПОС през 2009 г. по процедура за подбор на проекти BG1641PO005/08/1.11/01/04 „Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в агломерации с над 10 000 е.ж.".

На 15.07.2009 г. Ръководителят на УО на ОПОС уведомява Община Плевен за прекратяване на процедурата за подбор на проекти на база Решение №49 от 2 юни 2009 г. във връзка с разработване на нов механизъм и нови процедури за управление на финансовия ресурс по приоритетна ос 1 на оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г." и необходимостта от прилагане на допълнителни изисквания към проектите.

На 30.06.2010 г. е публикувана нова покана за кандидатстване по процедура BG161PO005/10/1.11/02/16 «Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в агломерации над 10 000 е.ж.», на база на което Община Плевен предприема действия за изготвяне и подаване на ново проектно предложение и съпътстващите го документи. Към настоящия момент е изготвен финансов анализ с анализ на риска, формуляр за кандидатстване и бюджет на проекта.

Общата цел на настоящето проектно предложение е подобряване на съществуващата система за управление на питейните и отпадъчните води на територията на град Плевен. Това ще стане посредством повишаване на качеството на услугите във ВиК сектора на съответната територия и ограничаване на отрицателното въздействие на заустваните отпадъчни води, в съответствие с приоритетите и целите на Европейския съюз и в контекста на Приоритетна ос 1 на ОП „Околна среда 2007-2013 г."

Конкретните цели на настоящия проект са определени в съответствие със специфичните цели на Приоритетна ос 1 на оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г." и са, както следва:

-Подобряване на качеството на услугите по отвеждане на битови отпадъчни води на територията на град Плевен

-Повишаване на процента от населението, което ползва подобрено качество на водоснабдителните услуги на територията на проекта

В резултат на изпълнението на настоящия инвестиционен проект се очаква да бъдат постигнати следните количествени резултати:

-Дължина на второстепенна водоснабдителна мрежа, която ще се рехабилитира по проекта - 1.292 км;

-Сградни водопроводни отклонения, които ще се рехабилитират по проекта - 37 броя (0,392 км);

-Дължина на удължени главни колектори по проекта - 0,93 км;

-Сградни канализационни отклонения, които ще се рехабилитират по проекта - 16 броя (0.144 км).

Общата стойност на проектното предложение е 4 312 216,53 лв., от които 3 881 517,27 лв. ще се финансират по ОПОС, а останалите средства ще бъдат осигурени от Община Плевен.

Съгласно публикуваната покана за кандидастване, крайният срок за подаване на проектните предложения е 20.02.2012 г., като те се подават от 20-то число до края на всеки месец в МОСВ, Дирекция «Кохезионна политика за околна среда».

От пресцентъра на местната администрация припомнят и че на 15 август Община Плевен подаде формуляр за участие в глобалния проект на Компания IBM:  Предизвикателството „Интелигентен град".

Основна цел на проектното предложение е да се внедри интелигентно решение за намаляване загубите на питейна вода, тъй като загубите на този ценен ресурс е един от големите проблеми на града. Намаляването на загубите до ниво на допустими стойности може да стане чрез използване на интелигентни решения за мониторинг и контрол на водоснабдителната система. Данните за системата са на хартиен носител и често с неустановен статут. Поради това, преди всичко е необходимо да се извърши цялостен хидравличен анализ на системата. Този анализ ще даде ясна представа за конкретните проблеми. В същата връзка, е необходимо да бъдат изготвени:

-актуален проект за гр. Плевен;

-проект за разделяне на водоснабдителната система на обособени водомерни зони (DMA - District Metered Area). Целта е да се измерят подадените и консумирани водни количества и налягане, което след анализ води до локализиране на течовете в системата.

-проект на зони за управление на налягането.

-изграждане на зони за управление на налягането.

-изграждане първоначално на две пилотни водомерни зони.

-изграждане на система за мониторинг и управление на водоснабдителната система (вкл. и обособените водомерни зони) в реално време.

-закупуване на специализирано техническо оборудване, хардуер и софтуер за обезпечаване на горните дейности.

Разходите по посочените дейности възлизат приблизително на около 385 000 $, като прецизирането на бюджета ще е възможно след изготвяне на пълния комплект техническа документация.