val4ev
val4ev / dariknews.bg
В началото на Страстната седмица, в Плевен беше представена стихосбирката "Еделвайс", написана от родения в плевенския край поет Найден Вълчев, който наскоро отбеляза 90-годишен юбилей.
Преди да връчи почетен плакет и Почетен знак на автора на най-яркото послание, отправено от България към света чрез текста на песента „Една българска роза“, кметът на Плевен Георг Спартански каза:
 
„Една българска роза“ е това, което пеят българските мигранти в чужбина. Хора, които са били там и са присъствали на изпълнения на „Една българска роза“, изпълнена за пръв път от Паша Христова казват: „Цялата публика плаче. Всички плачат, защото са далече от родината, че българската роза олицетворява всичко най-красиво, всичко най-дълбоко в нашите сърца и души, и всичко това го дължим на г-н Найден Вълчев. Този неръкотворен паметник, който той си е изградил в съзнанието и в сърцата на българите е най-голямата награда и най-голямото признание, защото никакви статуетки и никакви официални награди не могат да заменят признанието на милионите българи по света и в България“.

roza
dariknews.bg
 

Георг Спартански подчерта, че вероятно с намесата и на Бог, поетът Найден Вълчев дава на читателите си през десетилетията по нещо ново.
„Когато вие разказвате, го правите на такъв кристално чист български език, който за съжаление много рядко имаме удоволствието да чуем. Вие си служите с един блестящ български език – така образен, цветен и вкусен, който те насища, но не те пресища и винаги те оставя да си гладен и да ти се иска и още, за да си храниш душата. Благодаря ви, че възпитавате нас чрез словата и чрез тази образност, която все по-рядко се среща“, каза кметът на Плевен.
 
Спартански благодари на Найден Зеленогорски, по чиято инициатива се проведе срещата с поета Найден Вълчев: 
„Найден Зелеогорски беше кмет на Плевен 12 години, но откакто не е кмет не е забравил пътя за Плевен за разлика от много други, които вече ще се загубят ако тръгнат за Плевен от София. Найден е тук всяка седмица, понякога и два-три пъти в седмицата. На него дължим и основната организация на днешното събитие със скромното участие на Община Плевен“, каза Георг Спартански.

roza
dariknews.bg

Авторът на най-голямото послание, което някога България е отправяла към целия свят – текстът за песента „Една българска роза“, изпълнена в оригинал от Паша Христова, Найден Вълчев каза:
„Приятел съм на Дарик радио, сутрин ви слушам и се ориентирам за това, какво ще правим днес. Щом като вече песента звучи 50 години, щом като през 2000-та година беше обявена за „Песента на столетието“, това изчерпва цялото съобщение. Щастлив съм, че така талантливо музицирана от Димитър Вълчев и така блестящо изпълнена за първи път от Паша Христова, песента още живее и разказва „за Балкана, за морето, и за всички нас“...

roza
dariknews.bg
 

Найден Вълчев, който е почетен гражданин на Плевен отправи и своя Великденски поздрав към всички плевенчани, както и към читателите и слушателите на Дарик:
„Нека в тези дни като казваме „Христос воскресе“, да пожелаем да възкръсне добротата, искреността, чесността, истината и хубавото пожелание за бъдещите дни“.
 
Поетът Найден Вълчев разкри тайната на дълголетния брак със своята съпруга, с която след 60-годишно съжителство наскоро честваха своята Диамантена сватба: 
„Искренно приятелство, взаимно разбиране, еднакви интереси, любов към деца и внуци, и един стремеж това да продължи поне още няколко дни“.
 
Единственото нещо, което затруднява поета е това, да опише обема на своето творчество: 
„Наистина трудно бих изброил това, но са към 30 стихосбирки и около 250 песни – стига толкова...“.
 
Във вълнуващата среща с поета Найден Вълчев, която се състоя в ХГ Дарение Колекция „Светлин Русев“ в Плевен, участие взеха и специалните гости на събитието – известните в страната и чужбина поети и преводачи Марин Георгиев и Кирил Кадийски.
roza
dariknews.bg

Неразделна част от атмосферата на творческата среща беше участието на дамите от струнен квартет "София класик", част от който е Лора Зеленогорска. В музикалната програма прозвучаха произведения от Бах, Чайковски, Пиацола, Шуман, Сибелиус.

bg roza
dariknews.archive

roza
dariknews.bg

[img wide]32879629[/img

bg roza
dariknews.archive