Музейни работници и галеристи излязоха на протест в Деня на недоволството
Музейни работници и галеристи излязоха на протест в Деня на недоволството / mario.milev, dariknews,

В 12:00 часа на 24 ноември, колективите на Регионалния исторически музей, Дирекция „Военноисторически музеи" и служителите в ХГ „Илия Бешков" в Плевен излязоха на символични протести.
Така те подкрепиха Общонационалния протест на работещите в музеите и галериите в България, организиран от синдикатите КНСБ и КТ „Подкрепа", заедно с Българския национален комитет на ИКОМ (Международен съвет на музеите към ЮНЕСКО). Всички служители на музеите и галерията носеха и протестни ленти.

Музейни работници и галеристи излязоха на протест в Деня на недоволството
netinfo

„Проблемът в музеите, галериите и библиотеките, се трупа от години и положението започва да става нетърпимо. Чакахме някой да обърне внимание на това, но никой не го направи". Това заяви на среща с журналисти в пресклуба на БТА в Плевен председателят на КНСБ в града Янчо Андонов.
В срещата участваха синдикалистите Николай Илиев и Емилия Зорнишка - председател на направление „Култура" към КТ „Подкрепа" в Плевен, Соня Лазарова - представител на работещите във ВИМ-Плевен и Мартин Дяков от РИМ-Плевен.

Музейни работници и галеристи излязоха на протест в Деня на недоволството
netinfo

„Като музейни работници и дейци на културата, всички ние обичаме професията си, ценим и културно - историческото наследство на България и искаме то да бъде запазено",Най-голямото ни притеснение, допълни тя, е че при тези условия и средства, които се отпускат за култура, няма да имаме последователи, които да желаят да работят в тази сфера", каза Емилия Зорнишка.

В декларация до министър - председателя Бойко Борисов и до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, музейните работници поставят няколко основи искания. Те настояват да бъде увеличен бюджета в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство, за да може да се осъществи реформата в музейния сектор и да започне реалното изпълнение на заложените приоритети, свързани с културните ценности в програмата на правителството.

„Досега държавните музеи, почти всички със статут на национални, както и Националната библиотека и 55-те общински музеи в страната не са на делегирани бюджети, което ги поставя в неравностойно положение спрямо останалите. За тази цел са необходими 7,9 млн.лв. към бюджета на Министерството на културата и 4,7 млн.лв., които чрез Министерството на финансите да се разпределят целево по общините", заяви Емилия Зорнишка.

Протестиращите настояват също да бъде увеличен и уеднаквен единният разходен стандарт на 103-те музея и галерии с регионален характер. Досега се дават повече средства за музеи, чиято бройка е под 15, а за тези, които са над 15, субсидията е по-малко. Това е несправедливо и неоправдано, смятат музейните работници.:
Те настояват да се увеличи стандарта за бройка на 14 459 лв. за всички музеи, което означава допълнително 6 млн.лв., които да се разпределят чрез Министерство на финансите целево по общините.
Според протестиращите е необходимо да бъдат заложени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи и сгради за всички музеи, като е изчислено, че за това ще са нужни допълнително 1,242 млн. лв.

В рамките на тези средства се настоява и за увеличение на работната заплата минимум с 50%, за да съответства на отговорността, която носят музейните специалисти и галеристи. Протестиращите се обърнаха с призив към всички депутати, министри и цялата българска общественост, да посетят музеите и по този начин да ги подкрепят.

Те заявиха, че в днешния ден, вместо да затварят музеите, ще отворят широко вратите за всички, за които българското културно наследство наистина е приоритет.

5 000 000 са посетителите в музеите и галериите през 2014 г. Близо 3000 души работят в 204-те музея и галерии в България. От тях 1038 са специалистите с висше образование - научни сътрудници и уредници. Те обаче имат най-ниските заплати от всички категории висшисти у нас, коментира Соня Лазарова от ВИМ-Плевен.

400 лв. е началната заплата на млад музеен специалист с магистърска степен. От 1 януари трябва да бъде увеличена с 20 лв., за да се изравни с минималната заплата за страната, която сами разбирате, че е за хора неспециалисти. А в музеите работят специалисти, нашите екскурзоводи са с по два чужди езика. От 400 до 550 лв. получават повечето от уредниците и реставраторите в музеи и галерии, които имат над 20 години трудов стаж.

„Ако действително за нашата държава е приоритет опазването и съхранението на културно-историческото ни наследство, то на този етап тя с нищо не показва това", заяви и Мартин Дяков от РИМ - Плевен.