Краеведи представиха сборника Плевен и Плевенски край
Краеведи представиха сборника Плевен и Плевенски край / archive.dariknews

На национална среща, организирана  от Регионалния исторически музей и дружество „Краезнание" - Плевен по случай празника на българския краевед/27 септември/, беше представен сборникът „Плевен и Плевенски край - минало, традиции, духовност".

Сборникът съдържа доклади и съобщения от научна конференция на тема: „Плевен и Плевенски край - минало, традиции, духовност", която се проведе в Плевен през октомври миналата година в РИМ-Плевен.

В срещата на 26 октомври, за която пристигнаха гости от цялата страна, участие взеха поетесите Яна Върбева и Гергина Давидова - членове на плевенското дружество по краезнание, а приветствия към участниците във форума поднесоха Маринела Йорданова от Държавен архив - Плевен и Соня Кинова от Регионалния исторически музей.

Специален гост и участник в събитието беше председателят на Дружеството на краеведите от основаването му до днес и преподавател във ВТУ "Св. Кирил и Методий", проф. Марин Ковачев.

Краеведи представиха сборника "Плевен и Плевенски край"
netinfo

Много са темите, застъпени в сборника „Плевен и Плевенски край - минало, традиции, духовност" и както е записано в увода към него, той би трябвало да се възприема като една своеобразна „моментна снимка" на състоянието на националната ни историография като цяло и достигнатото ниво в областта на краезнанието в регионален и национален мащаб.

Публикуваните в сборника работи са ярко доказателство за това, че в областта на краезнанието няма големи и малки теми, нито основни и второстепенни изследвания.
В сборника са включени изключително ценни и интересни разработки, посветени на видни личности и родове от Плевенския край като Юрдан Кантарджиев, фамилията Вацови от Македония. Посветени са редове и на корените на княгиня Мария Кантемир, на Катя Попова и потомствените строители Накови, написани от Красимир Петров, Мария Семерджиев, Соня Стоянова, Елена Александрова и инж. Венко Наков.

Специално място в книгата е отделено на манастирите и църковното строителство в Плевеския край като в тази й част е поместено изследването на Младен Василев за манастирите и църквите от XV до XVIII век както и емоционално изложение на Ася Стефанова, посветено на 170 годишната църква в село Брест.

Почетни грамоти за заслуги бяха раздадени на няколко изтъкнати деятели в областта на краеведството.

Краеведи представиха сборника "Плевен и Плевенски край"
netinfo

Краеведи от цялата страна се срещнаха със свои колеги от Плевен.

Краеведи представиха сборника "Плевен и Плевенски край"
netinfo

Краеведи представиха сборника "Плевен и Плевенски край"
netinfo

В музикалната програма по време на събитието, участие взеха учителката по музика в Езиковата гимназия в Плевен Здравка Йорданова, заедно със своята дъщеря и певческа група „Бисери" към ч-ще „Цветан Спасов".