Черни Вит ще посрещне над 2000 участници на традиционния събор “От Тимок до Вита”
Черни Вит ще посрещне над 2000 участници на традиционния събор “От Тимок до Вита” / Снимка: пресцентър на община Тетевен

Тетевенското село Черни Вит се готви за традиционния фолклорен събор "От Тимок до Вита" на 28 и 29 август, съобщават от пресцентъра на община Тетевен. Тази година е 30-тото издание на събора и се очаква да  дойдат над 2000 самодейци от 12 области - Ловешка, Плевенска, Севлиевска, Габровска, Монтанска, Русенска, Разградска, Добричка, Варненска, Бургаска, Старозагорска и Софийска.

Организатори на най-старата ежегодна фолклорна проява в Северна България са Община Тетевен и кметство Черни Вит. Съборът е посветен на големия фолклорист и изследовател проф. Васил Стоин.

Празникът ще започне в събота в 9.00 ч. пред църквата „Успение на Света Богородица" с надсвирване на духови оркестри. Тук ще бъде тетевенският духов оркестър. Специално за случая ще дойдат музикантите от Оряховския оркестър с Дико-Илиевата музика. Предизвикателството са приели и музикантите от Ябланския духов оркестър.

Официалното откриване е в 10. 00 ч. на естрадата на централния площад, където  кметът на община Тетевен Николай Павлов ще поздрави гостите. След него слово ще произнесе кметът на Черни Вит Цветан Димитров. Сред поканените гости са министърът на културата Вежди Рашидов, народният представител за област Ловеч доц. д-р Михаил Николовски, изявени фолклористи, етнографи и др., съобщават още от пресцентъра на общината.

Старт на юбилейното издание на събора ще дадат учениците от местното училище "Георги Бенковски" с песента "Сбор се сбира на мегданя". Към музикалния им поздрав ще се присъедини училищният битов оркестър с пайдушко хоро и ръченица. Късно вечерта самодейците от свищовското село Козловец с изцяло автентичната си програма и костюми ще поставят финала на първия ден от събора.

Вторият ден програмата ще открият три поколения самодейци от чернивитското читалище "Христо Смирненски" със секретар Христина Дикова. Песенният поздрав на смесената фолклорната група е в съпровод на акордеон на техния ръководител народният певец Марин Иванов, почетен гражданин на Тетевен и кмет на селото от 1999-2003 г. За цялостното си представяне на "Копривщица 2010" те бяха отличени с плакет за принос в културното ни наследство. След тях детската певческа група ще изпълни китка седенкарски песни. Тук ще дойдат самодейците от севлиевското село Младен. Тяхната програма включва изцяло въстановени сватбарски песни от сборника на Васил Стоин.

До сега участие са заявили самодейци от 80 селища. Над 20 часа ще звучат автентични и обработени песни, ще се вият хора, ще се тропат ръченици, ще се изпълняват различни обичаи от празнично-обредната ни система, ще се разказват приказки и леят задевки.

На сцената ще се качат и сладкодумни майстори-кулинари. Те ще представят близо 200 храни от различните региони-участници. Само тук ще могат да бъдат вкусени около 30 вида солени и сладки баници от 24 селища, 80 вида обредни хлябове, няколко вида сушени меса и луканки, най-различни домашни сирена и кашкавали, домашни сладкиши и редки сладка.

Ще има дегустация на вина от северната и южната страна на Стара планина, както и отлежали плодови ракии - сливова, гроздова, кайсиева и др. Това е мястото, където всеки може да направи свое кулинарно пътешествие в сърцето на Тетевенския балкан - сeло Черни Вит.

А на подредените поклони на зелената морава пред естрадата по традиция организаторите ще предложат народна трапеза с курбан и бобена чорба.

Вече пета година в дните на Събора се провеждат срещи на ръководителите на художествените състави, с туроператори, фолклористи и кулинари. Целта е възстановяване, представяне и популяризиране на автентични песни от различните фолклорни региони на България; пресъздаване на народни танци, обреди и обичаи и сформиране на общиности за разучаване и предаване на местните традиции; представяне на храна и напитки, от недалечното ни минало, провокиращи предприемчивостта за развитие на туризма в селищата, от които идват.

Съборът няма конкурсен характер. Уникалността на Чернивитския събор "От Тимок до Вита" не е насочена към изявата, а към опазването и популяризирането на пъстрото ни фолклорно богатство. Само през последните години организаторите са регистрирали 24 възстановени песни от сборника на Васил Стоин. Освен това, идеята на този събор е и да се даде тласък и на развитието на туризма в региона.