Безплатни прегледи по повод 2 май-Световния ден за борба с болестта на Бехтерев
Безплатни прегледи по повод 2 май-Световния ден за борба с болестта на Бехтерев / oprbz.bg

Кампанията „Малките неща имат голямо значение", организирана от „Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България" и „Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит" се пренася в Плевен. Повод е отбелязването на Световния ден за борба с болестта на Бехтерев, 2-ри май. Кампанията цели да информира обществото, че хроничната болка в гърба може да бъде сериозен здравословен проблем, затова от особено значение е ранната диагностика.

През месец май 2015 г. в Плевен се организират безплатни прегледи при специалисти-ревматолози. На 5, 7, 12 и 13 май, д-р Тихомир Горчев от МБАЛ Плевен ВМА ще преглежда от 10:00 до 12:00 ч. Телефонът за записване е 064/890609.

Доц. д-р Николай Николов ще преглежда на 7 май - телефонът за записване е 0888 088 864. Хората със съмнения за възпалителна болка в гърба ще могат да посетят и доц. д-р Кирил Яблански, като повече информация можете да намерите на www.revmatologia.org и www.apra-bg.org

За да популяризират кампанията, двете организации поставиха скулптури на лъжица, на обувка и връзки за обувки на централно място в Плевен, в близост до сградата на Областната администрация. Всеки от предметите разкрива различен битов проблем на човек, страдащ от ревматично заболяване.

Безплатни прегледи по повод 2 майСветовния ден за борба с болестта на Бехтерев
netinfo

Скулптурите ще останат изложени в продължение на един месец, за да могат повече хора да ги видят и да се включат в кампанията, която паралелно ще тече и във Фейсбук на страницата https://www.facebook.com/Hug.with.soul

Болката в гърба може да бъде и симптом на болестта на Бехтерев - заболяване, което засяга основно млади хора - във възрастта между 18 и 35 години. Около 30 000 души у нас страдат от заболяването. Болестта, позната още и като анкилозиращ спондилит, е хронично автоимунно ревматично заболяване, с болки в кръста и гърба, съпътствани с постоянна умора. Ако не се диагностицира навреме и не се приложи адекватно лечение, с което да се спре и/или забави хода на болестта може да се засегнат и други стави и органи. С прилагането на правилна терапия с медикаменти и упражнения се намалява риска от срастване на прешлените на гръбначния стълб и инвалидизация.

„Възпалителната болка често се бърка с механичната болка в следствие преумора или травми и се приема като „част от живота". Затова често има забавяне при диагностицирането на състоянието, предизвикано от хронично възпалителните и болки в гърба. В някои случаи поставянето на правилна диагноза може да отнеме години.", споделя Боряна Ботева, Зам.-председател на ОПРЗБ. „Ако имате болки в гърба в продължение на 3 месеца или повече, трябва да посетите ревматолог, за да разберете причината за болките и да предприемете необходимото лечение."

Безплатни прегледи по повод 2 майСветовния ден за борба с болестта на Бехтерев
netinfo