Министър Теменужка Петкова се срещнаха с рибовъдите на садките на яз. "Кърджали".
Министър Теменужка Петкова се срещнаха с рибовъдите на садките на яз. "Кърджали". / Павел Тенчев
До края на годината ще бъде въведена пълна либерализация на енергийния пазар и за битовите абонати, предхождана от промени в Закона за енергетиката. Това съобщи на садките на яз. „Кърджали” министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която посети района по покана на местните рибовъди, заедно с изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев. С тях беше и заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.
„За битовите потребители либерализацията на енергийния пазар е много важна крачка в развитието на българската енергетика. Опитът от либерализацията на енергийния пазар за стопанските субекти и големите консуматори от миналата година сочи, че разходите за електрическа енергия, в следствие на либерализирания пазар са паднали с до 20-30 процента. Същият ефект очакваме и за битовите потребители”, коментира Петкова, но подчерта, че това е процес, който няма да се случи веднага, а в рамките на от 3 до 5 години.
По думите на Петкова моделът, разработван съвместно със Световната банка за развитие, така е конструиран, че да не се даде възможност за резки скокове в цената на електрическата енергия. 
„Така, че българските потребители и българските граждани не трябва да се притесняват или плашат от този процес, защото либерализацията не е нищо друго, освен възможност за конкуренция, възможност ние да избираме своя доставчик на електрическа енергия , а пък той съответно да има ангажимента да предоставя конкурентни цени и най-добри условия за всеки един от нас”, коментира теменужка Петкова.
Тя съобщи още, че до края на първото тримесечие на 2018 година трябва да бъде изградена и интерконекторната газова връзка Гърция-България.