Васил Иванов: Искаме увеличаване на адвокатските функции, но не и да изместваме нотариусите
Васил Иванов: Искаме увеличаване на адвокатските функции, но не и да изместваме нотариусите / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Разширяване на адвокатските функции, единни критерии и изпит за адвокати, нови основания за търсене на дисциплинарна отговорност и наказания за некоректни членове на колегията, са едни от целите на новия Закон за адвокатурата, който предстои да бъде гледан в Народното събрание. Председателят на Адвокатска колегия- Кюстендил Васил Иванов защити промените и поиска депутатите от региона и юристи- Мая Манолова и Кирил Калфин да дадат становище по проектозакона и да обединят усилията си, както го направиха за осигуряване на нова сграда за прокуратурата в Кюстендил.
"Искаме гражданите да се обслужват от квалифицирани кадри с юридическо образование. Законът предвижда да може един адвокат да издава пълномощни, да подписва декларации и да заверява договори за покупко- продажба на МПС и др., които не подлежат на вписване. В много страни от ЕС това е възможно, дори колеги от тези страни могат да издават нотариални удостоверения на територията на РБългария. В Израел например, няма нотариуси. Но, ние не искаме тук да изземваме функциите на нотариусите, а само разширяване на нашите правомощия", коментира Васил Иванов.
Той даде пример с 5 589 кметове, зам.- кметове, секретари на общини и др., които извършват нотариално удостоверяване в страната без да имат юридическо образование. Нотариуси има само в 113 населени места в България.
Председателят на Адвокатска колегия- Кюстендил, определи като формални към момента критериите за вписване на нов адвокат.
"Искаме да бъде въведен с новия закон изпит, за да влизат в колегиите само най- достойните за професията. Изпити има за всички нива в съдебната система, за нотариуси, за ЧСИ, единствено при нас няма. Въвеждат се и някои ограничения, за членове на бордове на акционерни дружества и нотариуси", заяви пред Дарик Иванов.
Предлага се и удължаване на срока, в който един гражданин може да търси дисциплинарна отговорност от един адвокат, досега той е 1 г., като често хората пращат сигналите си до Адвокатските съвети след година и половина или две. Дисциплинарният съвет ще може и да се самосезира за случаи на адвокати нарушили правилата, като по сегашния закон това е невъзможно.
Адвокатите от колегията в Кюстендил остават в стачна готовност, ако новия Закон за адвокатурата не бъде приет във вида, в който е представен в Парламента от Висшия адвокатски съвет. Васил Иванов изрази притесненията си, че между първо и второ четене в НС може да се направи опит за промени в текстовете, които да променят замисъла на закона.