Млад фермер за кравите, банята, млякото и работното време
Млад фермер за кравите, банята, млякото и работното време / Влади Владимиров
Млад фермер за кравите, банята, млякото и работното време
44817
Млад фермер за кравите, банята, млякото и работното време
  • Млад фермер за кравите, банята, млякото и работното време

Млад фермер отглежда 53 крави, от които 40 дойни. Обработва 200 декара земя, за да осигури храна за животните. Той се казва Николай Манов и е от кюстендилското село Коняво. Регистрира се като земеделски производител- физическо лице, което се занимава с млекопроизводство. Историята започва, когато е на 25 години, сега е на 30 г., но си има и бъдеще- мини мандра. Така ще бъде затворен цикъла, казва младият фермер.

Николай Манов  кандидатства по мярка  121 от програмата за развитие на селските райони, за модернизация на стопанството, като иска да купи трактор за почистване на оборската тор.

„Това е нитратна директива и процента, който дават е много добър- субсидията е 70 %. По принцип мерките в Програмата за развитие на селските райони  са сходни със  САПАРД от предприсъединителните програми - кандидатстваш за определена техника, да речем машина или съоръжение, одобрява се проекта, правиш всичко със собствени средства. След това идва проверка, оформят се протоколи и ако всичко е наред се възстановяват 70% от парите по проекта", казва младият производител.

Според изискванията, млад фермер се подпомага ако е  на възраст от 18 до 40 години. Той получава коефициент, който зависи от това дали имота, който се обработва се намира под Натура 2 000 и дали е облагодетелстван района или не.

„По трудно е да се справиш с бюрокрацията, отколкото да отглеждаш животни. При нас всичко е с техника, имаме доилна система е централен млекопровод, който директно отвежда млякото в помещението за съхранение, снабдено с хладилна вана. Имаме договор с мандрата в Коняво и те изкупуват цялото количество мляко. В началото на лятото, цените на горивата и електроенергията се повишиха,  а цената на млякото от 60 стотинки падна на 55 ст.", разяснява фермерът. На едно животно се падат  400 грама фураж на произведен литър мляко, като изкупната цена на млякото трябва да е два пъти колкото цената на фуража.

В стопанството в Коняво работят само 5- ма души, двама пастири, един механизатор , Николай и баща му. Младият фермер с усмивка разказва как има дни, когато идва до земеделските служби в Кюстендил по няколко пъти, като всеки път трябва да се къпе, защото в кравефермата миризмите не са приятни.

Идеята за минипредприятие слага финал на бизнес плановете му. Целта е да се произвеждат кисело мляко,  прясно пастьоризирано , кашкавал и сирене. Очаква се разрешението за строеж от Община Кюстендил.