Кюстендилецът Христо Пешев в отбор на Софийския университет с второ място в европейско състезание по права на човека
Кюстендилецът Христо Пешев в отбор на Софийския университет с второ място в европейско състезание по права на човека / netinfo

Отбор на студенти по право от Софийския университет "Св. Климент Охридски" спечели престижното второ място в Международното състезание по права на човека "European Human Rights Moot Court Competition". Част от него бе кюстендилецът Христо Пешев. Той е студент по право, 3- ти курс в Софийския университет. Средното си образование е завършил в ПМГ- Кюстендил.
В състава на българският отбор са- Цветелина ван Бентъм, Ивана Сотирова, Константин Младенов и Христо Пешев. Студентите са били подготвени от Мария Димитрова - правителствен агент в Дирекция "Процесуално представителство на Република България пред Европейския съд по правата на човека" към Министерство на правосъдието, и Живка Георгиева, юрист с опит в областта на правата на човека, информира сайта Правен свят.
Състезанието е организирано от ELSA (Европейска асоциация на студентите по право) и Съвета на Европа. Участие в него взеха общо 79 отбора от 26 европейски държави.
Състои се от симулация на процес пред Европейския съд по правата на човека. To протича с предварителен кръг, в който участниците изготвят писмени становища от името на жалбоподател и държава-ответник по казус по Европейската конвенция за защита правата на човека, и финали, които се провеждат в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Състезанието се провежда за четвърта година и е изцяло на английски език. Български отбор участва за пръв път.
Тази година казусът беше свързан с ефекта от замърсяването на околната среда върху правото на зачитане на личния живот, както и със свободата на изповядване на религия.
През ноември българският отбор изпрати писмени становища по зададения казус, а през януари беше обявен сред 16-те финалисти с право да участва във финалния кръг и да пледира пред юристи и съдии от ЕСПЧ и международни експерти от Съвета на Европа. Отборът и треньорите заминаха за участие във финалния кръг с финансовата подкрепа на СУ "Св. Климент Охридски".
Финалите на състезанието се проведоха в сградата на ЕСПЧ в Страсбург миналата седмица. Българският отбор пледира общо пет пъти, като на финала се изправи срещу Кеймбриджския университ и представи позицията си пред деветчленен съдийски състав. С резултат 5:4 съдийски гласа, отборът на Кеймбридж спечели състезанието, а българският екип се класира на престижното второ място.