върхов корояд
върхов корояд / Маргарита Петрова, Дарик
"Горите засегнати от „върхов корояд” в област Кюстендил и тези собственост на Община Сапарева баня като цяло са стотици пъти повече в сравнение с площите засегнати от пожари в горските територии в област Кюстендил, поради този факт е належащо в териториалния обхват на Област Кюстендил да бъде обявено бедствено положение на основание чл.50 ал.1 от Закона за защита при бедствия от областния управител на Област Кюстендил, в белборовите гори засегнати от вредителя „върхов корояд”, поради настъпилите значителни последици за околната среда нанесени от този масов вредител. При обявено бедствено положение със Заповед в засегнатите площи, вкл. и в частни горски територии могат да бъдат изведени санитарни сечи и без съгласието на собственика на гората", това се казва в писмо до областният управител Виктор Янев, с което се предлага обявяването на бедствено положение.

Причината за входирането на предложението е дългата бюрократична процедурата по съгласуване и одобрение на засегнатите площи от върхов корояд - за общинските гори, която е поне 2 месеца от откриване на засегнатата площ до издаване на позволителното за сеч, поради изискването в ЗГ, че е необходимо съгласуване на план-извлечение за санитарна сеч от РИОСВ гр.Перник след това за вододайни зони и с Басейнова дирекция гр.Благоевград следва и одобрение на план-извлечението от РДГ гр.Кюстендил и вкл. решение на Общински съвет гр.Сапарева баня и след като има гласувано решение се чака то да влезе в сила след одобрение на Областен управител - поне още 2 седмици и след това провеждане на дълги тръжни процедури - поне още 29 дни до подписване на договор за добив с юридическо лице и едва тогава издаване на позволително за санитарна сеч. 

Управителят на общинското лесничейство в Сапарева баня Александър Алащинов коментира, че единствено обявяването на бедствено положение ще съкрати процедурата и ще даде възможност за по-бърза реакция.
„Община Сапарева баня като един от собствениците на  въпросните увредени гори от „върхов корояд” търпи загуби поради продължителната бюрократична процедура в тези загиващи гори и има пропуснати икономически ползи от продажбата на дървесината - вместо да се добие и продаде по-бързо вече увредената от върхов корояд дървесина, първоначално строителна дървесина на цена 42 лв. до сега тя се продава основно като дърва за огрев на цена 7,20 лв. след три месеца бюрократични процедури до издаване на позволителното за санитарна сеч" се казва още в писмото.
Това, което се вижда в горите около Сапарева баня предизвиква сериозни притеснения, тъй като в последните месеци се наблюдават големи кафяви петна.
Дарик- Кюстендил