/ Снимка: Дарик, архив
Кампанията за осигуряване на дърва за местното население в общините Кюстендил и Трекляно започва от утре, съобщи директорът на ДГС “Кюстендил” инж. Тони Колев. По списъци, 831 души са пожелали широколистна дървесина, 266- иглолистна и 79 жители са декларирали желание за иглолистна строителна дървесина.

Подготовката за добив на дърва за огрев обсъдиха кметове и кметски наместници

ДГС “Кюстендил” разполага с по 4 387 куб м. широколистна и иглолистна дървесина и над 1 000 куб. м. иглолистна строителна дървесина. Цената от иглолистната не е променяна. Тя е 9, 90 лв. на кубик дърва. Цената на кубик бук и габър е 25, 40 лв., а на дъб- 26, 04 лв., като при тях увеличението спрямо миналата година е между 40-60 ст.

“Криза с осигуряването на дърва за огрев няма да има. Да, добитата дървесина е по- малко, в сравнение с тази през миналата година, но това се дължи на лошото време и дъждовете в началото на лятото. Има дървесина по складовете.

Работна среща за дървата за огрев и опазването на горите в ДГС Кюстендил

Ако в даден склад Ви кажат, запишете се и елате след 2-3 месеца, отидете в друг. Хората са свикнали да пазаруват от едно място”, коментира в отговор на въпрос на Дарик инж. Тони Колев. Цената на кубик дърва на пазара е с около 5 лв. по-висока спрямо миналогодишната.

Съгласно чл. 111 от Закона за горите физическите лица закупуват дървесината от горските територии, собственост на общината, в която е постоянният им адрес, а когато това е невъзможно - от горските територии, държавна собственост.

Кметовете на общините или на населените места изготвят списъци на физическите лица, които имат право да закупуват дървесината от горските територии. Когато дървесината се закупува от горски територии - държавна собственост, списъците се одобряват от директора на съответното горско или ловно стопанство.
Дарик- Кюстендил