Главният архитект на Кюстендил с поглед към промишлените зони, казармата и Дренов дол
Главният архитект на Кюстендил с поглед към промишлените зони, казармата и Дренов дол / Влади Владимиров, Дарик Кюстендил
Главният архитект на Кюстендил с поглед към промишлените зони, казармата и "Дренов дол"
55755
Главният архитект на Кюстендил с поглед към промишлените зони, казармата и "Дренов дол"
  • Главният архитект на Кюстендил с поглед към промишлените зони, казармата и "Дренов дол"

Извънредна сесия на Общинския съвет да гласува проблемните зони на града, които да влязат в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие ще поиска главният архитект на община Кюстендил Дафина Пешева. Решението трябва да бъде взето преди 23- ти септември.

"Този план е много сериозен инструмент и не бива да го подценяваме или бавим във времето. Ние сме едни от първите, които си стартират процедурата. Хората трябва да коментират без притеснение, дори  и дребните теми трябва да се споделят, за да знаем от какво имаме нужда. Ще има и две- три кръгли маси, на които ще се чуят различни експерти, целта е те да са на пулса на събитието", заяви пред Дарик Пешева.

Интегрираният план трябва да е съизмерим с областната стратегия за регионално развитие и общинския план за регионално планиране, те изтичат 2013 г. и трябват нови. "Общият устройствен план ще изведе цялостната проблематика и няма да работим на парче. Важно е всички те да вървят едновременно и проблемите се решават глобално. Кюстендил може да бъде курортен град, с развита туристическа индустрия, с чиста екология, със съхранени природни забележителности, с културен туризъм, еко туризъм, фестивален туризъм. Обаче, като погледнем картата на общия устройствен план, лилавите цветове са много, а това са промишлените зони. Това е наследено от планирането от 1938 г. Това показва, че тези територии в регулацията на града не се използват много пълноценно, нямат и голяма алтернатива и собствениците трябва да се поогледат, да се замислят с какво ща напълнят тази функция. Ние не можем да разширяваме регулацията на града и да си уреждаме екологията и екосистемата. Инфраструктурата е решавана на парче, имаме нужда от евтин транспорт, който да бъде и атракция за града. Интегрирания план може да помисли за реновиране на панелните квартали  с междублоковите пространства, за социализиране на кв. "Изток". В кв. "Румяна Войвода" имаме план, регулация, но няма строителство, защото няма инфраструктура. Там трябва да се помогне с обществена активност средата", коментира главният архитект Дафина Пешева. Тя даде още идеи за Интегрирания план и определи като "много интересен" терена на казармите, който е сред панелни комплекси в училищна среда, в близост до квартал, който тепърва ще бъде застрояван в регулация. "Зоната около язовира може да стане хидропарк, можем да имаме аквапарк, ваканционни селища. Интегрираните планове не дублират частната инициатива, а я подпомагат", каза още Пешева.

С проекта за Интегриран план за градско възстановяване ще се направи и система, план за оценка на въздействието върху околната среда. Кюстендил повече от 20 години няма такова проучване, къде са основните замърсители и какво трябва да бъде направено.