КТПП
КТПП / netinfo
Проект „Еко-ресторантьор, за устойчиво хранене“ бе представен в Кюстендил. Гост- лектор бе проф. Йорданка Алексиева, заместник-  ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив и ръководител катедра “Хранене и туризъм”. Той е разработен от Кюстендилската търговско- промишлена палата по програма “Еразъм +”.

Еко- ресторантьор
netinfo

“Налага се да обърнем поглед, малко назад към традиционните начини за отглеждане на плодове и зеленчуци, и на животни, както и в преработката на храната, така че да бъде минимално въздействието върху околната среда, а полезният ефект от всички тези продукти да бъде по- висок за човека”, коментира проф. Алексиева, на семинара проведен в парк хотел “Кюстендил”.
Тя акцентира на научни изследвания, според които, аутизма при децата, синдрома на дефицит на внимание или хиперактивността, вероятно се дължат на натрупаните в хранителните продукти, органичен фосфор. Многобройните алергии в последно време, вероятно също се дължат на използването на химически вещества при произвеждане на зеленчуците и плодовете и отглеждането на животните. Почвата не успява да се възстанови от модерните аграрни практики, които се използват в съвременното земеделие.

КТПП
netinfo

 
Намалява употребата на храни богати на антиоксиданти и като източници на биологично активни вещества, поради конвенционалното производство се засилва използването на пестициди и редица торове, за по- високи добиви. От друга страна, искаме плодовете и зеленчуците да имат еднаква форма и да са по- големи и това стимулира аграрните практики да се използват различни химически вещества, които да удовлетворяват клиента. В същото време, производителите на храни се съобразяват с търсенето на консуматорите за по- качествени продукти, които се съхраняват по- дълго време, и всичко това влияе върху технологията на производство и се използват все по повече химически вещества. Науката за хранене изисква да използваме повече пресни плодове и зеленчуци и да ги консумираме с кората, където са по- голямата част от полезните вещества, но и химическите вещества, използвани за растителната защита също са там”, коментира проф. Йорданка Алексиева.  
 
Проект „Еко-ресторантьор, за устойчиво хранене“ има за цел да отговори на нуждите по отношение на изискваните умения за бързо развиващия се и бележещ икономически растеж сектор на устойчиво произведената храна, визирайки органичното и местното производство, каза при откриването на семинара секретарят на Кюстендилската търговско- промишлена палата Йордан Беловодски.

КТПП
netinfo

Задачата му е да свърже чрез най-точните инструменти на Европейската кредитна система за професионално образование и обучение (ECVET) уменията, приложими на пазара на труда. По този начин профилите от компетенции, стандартите и инструментите за обучение, системата за оценка ще бъдат разработени в контакт с икономически заинтересованите страни.
 
Проектът има за цел да разработи сертификат за „еко-ресторантьор" на европейско равнище с цел:
- Да подпомогне структурирането на обучителния процес;
- Да улесни достъпа до уязвимите социални групи (чрез разработване на образователни инструменти и материали, като се отчитат ключовите компетентности);
- Да разпространи добри практики по отношение на навиците, свързани с храната.
 
Хранителните продукти пътуват средно по 1500 км преди да достигнат чинията на европейските потребители. Предвид този факт, практиките на интензивно земеделие и широкия пазар, както и опасенията за околната среда, се заражда едно глобално и значимо движение, насочено към храната и земеделието с цел промотиране на устойчиви практики на производство и потребление на качествени продукти (по отношение на здравето и вкуса).
Проекти се разработват в цяла Европа, официално или неофициално, с участието на граждани, сдружения, фирми, местни власти, обществени органи, като проектите обхващат целия път от производството до потреблението. Но този сектор, който има потенциал да генерира много работни места (особено неквалифицирани), свързани с устойчиво развитие и валоризация, предполага значителна нужда от обучение.
Слабости се забелязват по отношение на структурираност в предлагането на обучение, на достъпа от страна на уязвимите социални групи, както и по отношение на предоставяне на достатъчно информация за добри навици спрямо храната.

КТПП
netinfo

Три интелектуални продукта са заложени като очаквани резултати:
ПРОФИЛ НА КОМПЕТЕНЦИИТЕ ЗА УСТОЙЧИВО РЕСТОРАНТЬОРСТВО
 
Въз основа на методологията на Европейската кредитна система за професионално образование и обучение (ECVET) и изправени пред заинтересованите страни от бизнеса, профилът от компетенции има за цел да съдейства на участващите центрове за обучение да направят по-привлекателни предоставяните от тях обучения и да подкрепи прилагането на устойчиви практики и интегрирането им в програмите за обучение.
СТАНДАРТ И МОДУЛИ ЗА ОБУЧЕНИЕ
 
Целта е профилът от компетенции да се сведе до сравними по между си компоненти, сформиращи модули, които да бъдат интегрирани в обучителните програми на партньорите по проекта. Тези инструменти ще позволят да се конкретизират обученията, които ще могат да се адаптират към местните особености и различните национали методи за обучение.
СИСТЕМА ЗА ОЦЕНКА НА КОМПЕТЕНЦИИТЕ
 
Целта е да бъдат признати уменията, придобити чрез обучението. Задачата е да се изградят общи елементи, за да се гарантира, че оценяваните умения са добре усвоени. Разработената система за оценяване ще даде ясна обща структура, но ще позволява да се вземат предвид особеностите на местния контекст. Резултатът от системата за оценка ще бъде издаване на сертификат, признат между партньорите по проекта.

КТПП
netinfo


 
Дарик- Кюстендил