Деца от 1- во ОУ на урок по човечност и българщина в Гюешево
Деца от 1- во ОУ на урок по човечност и българщина в Гюешево / netinfo

Ученици от клубовете по „Етнография" и „Драматично изкуство" в ОУ ,,Св. Св. Кирил и Методий" гостуваха в читалището в село Гюешево, за да научат повече за Коледните обреди и обичаи. Залата в читалището беше превърната в битова стая, каквито обикновено виждаме, когато посещаваме музеите в Трявна, Копривщица, Арбанаси. Пъстроцветни черги, кърпи от домашно сукно покриваха пода и стените, народна носия, хурка с къделя, низи със сушени чушки и царевици внасяха допълнителен колорит. Огнището, сложеното над него котле, подницата, връшника, вършината привличаха погледите на децата. Стана ясно, че мъжете са си взели отпуск, а жените са запретнали ръкави, за да подготвят всичко необходимо за Бъдни вечер. Всички те, облечени в народна носия, създадоха пред нас едно въображаемо семейство, в което бяха включени и ученици, естествено в обичайните им роли- на деца и внуци.

Всички се включиха в подготовката за празничната вечеря - момичетата чистеха боба и ориза, свекървата замесваше тестото, снахите ѝ подаваха необходимото, мъжете с момчетата се погрижиха за дървата, донесоха и най-важното - бъдника. Така, когато седнаха около трапезата, всеки имаше своя принос за нея. Децата участваха в молитвата-благодарност, видяха каденето на дома, чуха наричанията за здраве и берекет, а после, докато похапваха лакомо от вкусните гозби, се наслаждаваха на разговорите по време на вечеря, забравили за джиесеми, компютри, таблети. Добротата, човечността на тези хора ги печелеше.

Те правят всичко от сърце и не искат нищо в замяна. Не очакват дори и това, че ще споменем техните имена: читалищният секретар Валентина Велинова, Румяна Крумова, Стоянка Вучева, Райчо Чачарски, Борислав, Надежда Петрова, Снежанка Бранкова, Ирина Тасева, Бонка Тесларска, Г. Попова, Е. Стаменова. Винаги са били анонимни в човечността си, такива, каквито са истинските българи, това пишат в писмо до Дарик Снежинка Боянова и Емилия Цветкова.