Меричлери
Меричлери / Дарик Нюз, Архив
Меричлери: Живи сме и няма геноцид!
93190
Меричлери: Живи сме и няма геноцид!
  • Меричлери: Живи сме и няма геноцид!
Живи сме, не умираме от левкемия и онкологични заболявания и не пием отровна вода, заявяват хората от Меричлери в подкрепа на откритото писмо, което кметът му Николай Колев преди седмица изпрати до МОСВ, главния прокурор Сотир Цацаров, ДАНС и медиите. В писмото той пише, че в продължение на години срещу Меричлери се води целенасочена и последователна негативна кампания, а в телевизионен филм той е представен, като място на „потресаващата екологична катастрофа, довела до заличаването на цял български град“ и „град на смъртници, заличен от картата на Република България“. С писмото си кметът Колев кани всички, до които е адресирано, да гостуват в Меричлери и да се убедят с очите си каква е истината.

В детската градина, открита на 1 септември 1965 г. с 25 деца, в момента се отглеждат също 25 с 4-членен персонал. През 2011 г. сградата е обновена и ремонтирана с дарени от японското правителство 35 319 евро. Преди половин година започват работа две млади учителки. Искра Хубенова споделя, че това е първото и работно място и няма никакви опасения за живота и здравето си. Ако имаше риск, не бих дошла тук, категорична е тя.

Меричлери
Дарик радио-Хасково

По данни на Маргарита Иванова в селището децата, които са на възраст, подходяща за детска градина, са не по-малко от 120. Родителите не ги записват, защото повечето са безработни и не могат да си позволят да плащат таксите, разказва тя. Аз съм от Меричлери, тук е семейството ми, винаги съм пила от тази вода и нямам каквито и да е здравословни проблеми. Синът ми е студент, но всяка седмица се връща. Има млади хора, има къде да се събират, има живот и за млади и за стари, казва Маргарита.

Колежката й Галина Пеева, която 13 години е била възпитател в детското заведение, разказва, че 37 години е снаха в Меричлери. Живели в Димитровград, докато децата завършат средно образование. Веднага след това си дойдохме тук, защото ни харесва и дори продадохме апартамента си в града, споделя тя. С ръка на сърцето признавам, че когато гръмна тази истерия с водата, първо се стреснах и пиехме минерална. Малко след това обаче, продължихме да си пием нашата и благодаря на Бога, живи и здрави сме, допълва тя.

Гинка Тодорова 15 години е медицинска сестра в детската градина и уверява, че децата са добре, боледуват единствено от типичните за възрастта и съответния сезон болести и няма дете, което да е с тежък здравословен проблем, категорична е тя. Възмутена съм и аз от това, което показват- снимали некролози на хора, които са починали преди 25 години и то не от онкологични заболявания. Мога да ги изброя по имена! Ето, Вичо, загина при катастрофа във Витиня, например, допълва Гинка Тодорова.

Меричлери
Дарик радио-Хасково

В ОУ „Димитър Матевски“ в момента учат 177 деца в 8 паралелки и вече записват първокласници за предстоящата нова учебна година. Директорът Станислава Колева информира, че също няма деца с тежки или хронични заболявания. Училището съществува над 100 години в Меричлери и ще продължи. С проект община Димитровград спечели от Националния доверителен еко фонд финансиране за енергийна ефективност на сградата на стойност около 480 000 лв. и това е доказателство, че не се предвижда закриване на училището, категорична е тя. Кметът Николай Колев споделя, че голямото му желание е школото да промени не само външния си вид, но и статута и да предлага професионално образование. Ще работя в тази посока, защото знам колко е важно да имаш професия, казва той.

120-годишнина празнува миналата година читалище „Просвета“ в Меричлери, което е сред най-активните в община Димитровград, разказват секретарят на настоятелството Тодорка Игнатова и библиотекарят Наташа Маринова. Над 100 са читалищните членове, работим, развиваме школите, привличаме млади хора, имаме дори етнографски музей, чиято сбирка също постоянно обогатяваме и не сме съгласни с писания да ни погребват, казват те. Всички институции в Меричлери подкрепяме откритото писмо на кмета, категорични са те. То дори е закъсняло, пишат по-младите в социалната мрежа.

Меричлери
Дарик радио-Хасково

Оказва се, че има и млади хора, които купуват имоти в Меричлери. Такова е семейството на Ваня и Даниел, които построили къща и всеки уикенд са там. Голямата ни дъщеря, която учи в чужбина, върне ли се в България също предпочита да отиде в Меричлери. Тази година заведе там и приятел от Германия, който също хареса градчето. Малката ни дъщеря също е с нас всеки път, когато ходим и нямаме никакви притеснения за питейната вода, още повече, че след като пуснаха новия водопровод, тя е същата, каквато и тази в Димитровград, казват Ваня и Даниел.

В пенсионерския клуб членовете също са вече 100. Най-новият им клуб е „Баби и внучки на хорото“. Играем и хич не ни пука, че някой искал да ни заличава от картата на България. Е, вече не можем да подскачаме, като внучките, но пък имаме дух и сме си от живи по-живи, коментира председателят Дамянка Банева. Уредникът Жечка Сребрева разказва, че всеки месец организират екскурзии и тържества, а за Бабинден, 8 март, Деня на пчеларя, клубът им се оказва недостатъчен да побере всички и се налага да ползват читалищната зала. Работим в синхрон с кметството, читалището, училището, детската градина и дори църковното настоятелство, разказва Дамянка Банева. Аз също цял живот съм пила от нашата си вода и нямам здравословни проблеми. Дори я харесвах повече от тази, която с новия водопровод идва от Димитровград. Това, че водата ни разболявала, са пълни небивалици, категорична е тя.  

Меричлери
Дарик радио-Хасково

Проблем с качеството на питейната вода в Меричлери няма от откриването на новия водопровод през 2015 г., за който държавата на два транша даде 3 млн. лв. и в момента хората в селището пият абсолютно същата вода, каквато и всички димитровградчани, посочва кметът на общината Иво Димов. Не може да се твърди, че общината или държавата са абдикирали и не са предприели мерки, напротив! И смятам, че няма място за подобни спекулации, казва още той.

Във ВиК-Димитровград управителят Петко Ангелов показва протоколите от анализите на водата в Меричлери, които правят от Трансграничния изследователски център „Околна среда и здраве“ при Регионалната здравна инспекция. Те, както и тези на ВиК-Димитровград, показват, че водата е напълно годна за пиене. Няма завишение на арсена и той е в границите от 0.4-0.5 при норма 10 мг/л, манганът е нула при норма 50, както и всички останали показатели са в норма, категоричен е Петко Ангелов. Не знам кой и защо отново изкуствено създава напрежение и проблем, който не съществува. Може би трябва да помислим за вариант да направим специално информационно табло в Меричлери, където да поставяме протоколите от лабораторните анализи на питейната вода, които се правят регулярно, коментира той.

Институциите за Меричлери
Дарик радио-Хасково

Темата за екологична катастрофа и геноцид в Меричлери бе артикулирана отново предизборно. По време на срещата си там вече народният представител Елена Йончева се ангажира да провери дали такъв проблем действително съществува. Резултатите от тази проверка обаче, до момента не са огласени. Народният представител Виолета Желева призна, че в пробите на питейната вода действително не е констатирано завишение на арсен. Геноцид в Меричлери категорично няма и се ангажирам да организираме една разяснителна среща с хората от града, може би дори заедно с кмета на общината Иво Димов, с който те искаха да се видят, за да им кажем заедно, че питейната им вода не е опасна и няма основания за притеснения, коментира Виолета Желева.

Нито ни интересуват политическите им игри, нито икономическите им битки и интереси горе, но няма да позволим да ни превръщат в жертви, да петнят името на Меричлери, да ни убиват предизборно, когато им е удобно и да правят от китното ни градче арена, категорични са будните хора там. Меричлери съществува не само,като име върху картата на България, но и като градче, чиито жители пазят традициите, развиват ги и ги обогатяват, помнят и уважават историята си, живеят настоящето, обичат, надяват се, мечтаят за бъдеще, в което минералната вода от извора „Соленци“ ще превърне градчето в курортен център, а не в арена на политически и икономически интереси.

Меричлери
Дарик радио-Хасково

И нещо любопитно: преди малко повече от година кметът на Меричлери Николай Колев среща любовта на живота с в Мария Жечева, с която живеят заедно там. А селище, в което има любов, има деца, има училище, читалище и активни хора, е живо, усмихват се меричлерци. Чуйте ги в приложения файл.