Ендемитът Limonium asterotrichum (Salmon) Salmon
Ендемитът Limonium asterotrichum (Salmon) Salmon / НЧ
Поредица от инициативи за опазване на новооткритото находище от изчезващия български ендемит Limonium asterotrichum стартира читалище „Марица“ в димитровградското село Райново. Две са новооткритите в страната находища, като едното е в района на местността „Пропадналото блато” край димитровградското село Голямо Асеново, а другото- край хасковското с. Бели Извор, в местността „Под тепето“.

Това в община Димитровград е открито от Николай Апостолов и Клуба по орнитология по време на занимания в района, където има и много редки птици, разказват от читалището. Находището е с площ около 27 дка, като през отделните години не е установена промяна в размера и състоянието му. Популацията е стабилна, като числеността й през първите две години от проучването много слабо варира- около 1105 и 1130 броя, а през 2013 г. е нараснала на около 2000 броя, разположени равномерно, предимно единично, като се срещат и групи от по 3-4 до 6-10 броя.

Другото находище в с. Бели Извор е с размер около 5 кв. м, а популацията е малобройна- едва 8 броя и през трите години от проучването не е установена промяна в размера и числеността.

Състоянието на находището е било проверено съвместно с представители на РИОСВ-Хасково. Предвижданите от читалището дейности предвиждат повишаване на обществената  осведоменост, проучване на находището, почистване от конкурентни видове и други мероприятия, свързана с опазването му, информира председателят Митко Желязков.

Ендемитът Limonium asterotrichum (Salmon) Salmon
НЧ

Ендемитът Limonium asterotrichum (Salmon) Salmon, Сем. Plumbaginaceae – Саркофаеви се среща единствено в България. Той е с природозащитен статут и индекс за критично застрашен. Включен е в Червената книга през 2011 г.

Многогодишно тревисто растение с 40–70 cm високи цветоносни стъбла, листата му да дълги 7–11 cm дълги, обратно ланцетни, целокрайни, покрити с четинки, в основата стеснени в дълга тясно-крилата дръжка. Цветовете по 1(2) групирани в гъсти класове, събрани във връхно метличесто съцветие; чашката 10-делна, ципеста, бяла; венчето виолетово. Плодът е едносеменна кутийка. Опрашва се от насекоми и се размножава със семена. Расте по сухи тревисти места, на бедни, песъчливо-глинести почви в ксеротермния дъбов пояс. Разпространява се в Тракийската низина и вероятно в Тунджанска хълмиста равнина (около бившето Стралджанско блато). Промяната в режима за ползване на земите, наред с практикуване на животновъдство и съпътстващите го паша и коситба, са причина за критичното състояние на популациите на вида на територията на страната, отчитат специалистите.

Дивите видове от род Limonium (гърлица), семейство Plumbaginaceae, разпространени в България, притежават ценни декоративни и стопански качества. Редица ботаници  съобщават, че видовете могат да се използват в цветопроизводството и са подходящи за създаване на нови сортове и директно култивиране.