Животът на двама души бил почернен от Комисията за установяване на имущество придобито от престъпна дейност
Животът на двама души бил почернен от Комисията за установяване на имущество придобито от престъпна дейност / DarikNews.bg, архив

Комисията за установяване на имущество придобито от престъпна дейност да заплати 50 000 лева обезщетение на мъж и жена от Габрово, чийто живот бил почернен. Това решение взе състав на Окръжния съд в Габрово.

Двамата пострадали били лишени от възможността да се разпореждат със своя собственост, а действията на служителите на комисията се отразили върху здравословното им състояние, емоционалния живот, социалните и професионални контакти.

Животът на мъжа и жената претърпял пълен обрат след 2008 г., когато от Комисията предприели действия срещу тях.

Сагата продължава вече 7 години, става ясно от информацията, представена пред магистратите.

От края на 2008 година до края на 2012 година Комисията за установяване на имущество придобито от престъпна дейност е провела спрямо мъжа и жената производство по отменения Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност.

В хода на административната проверка пред Комисията върху цялото им имущество са наложени обезпечителни мерки (забрани върху недвижими имоти, запориране на банкови сметки и МПС).

След приключване на проверката Комисията е предявила пред Габровски окръжен съд искане за отнемане на имуществото, но то било отхвърлено като неоснователно.

Съдът отменил наложените обезпечителни мерки. Апелативният съд във Велико Търново потвърдил решението.

Комисията обжалвала този акт, но от ВКС не допуснали касационна проверка. По този начин производството приключило окончателно на 13 ноември 2012 година.

След анализ на всички приложени по настоящото дело доказателства съдът счете, че са налице и двете изискуеми от закона предпоставки за уважаване на предявените искове, а именно: незаконни действия от страна на служителите на държавния орган и произтичащи от тези действия вреди.

Съдът счете още, че от приложените по делото свидетелски показания и експертизи безспорно се установява връзката между проведеното от Комисията производство и преживените от двамата емоционални страдания, нарушените им социалните контакти, влошеното здравословно състояние и качеството им на живот като цяло.

Мъжът е с присъдено обезщетение за доказаните реално претърпени неимуществени вреди в размер на сумата от 30 000 лева, а жената получава обезщетение в размер на 20 000 лева.

Решението на Габровски окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Велико Търново в двуседмичен срок от връчването му на страните.