Съживяват изчезващия занаят гайтанджийство
Съживяват изчезващия занаят гайтанджийство / Dariknews.bg, Архив

Традиционният за габровския край занаят "гайтанджийство" ще бъде съживен от Народно читалище "Св. СВ. Дамаскин и Онуфрий Габровски - 2011". В продължение на един месец читалището ще обучава желаещите да научат тънкостите на този стар поминък.

"Ще учим факти за гайтанджийството, как се шият, плетат и прешиват гайтани", казват от читалището.

Началото на механичното плетене на гайтан се отнася към първите десетилетия на XIX в., когато се появява чаркът - първата българска машина. Тази информация е публикувана на интернет сайта на АЕК "Етър" по повод "гайтанджийството".

В този период много габровски ковачи, предимно сахатчии, преустройват работилниците си за производство на чаркове, които продават в гайтанджийските центрове Карлово, Калофер, Сопот и др. Плетенето на гайтан в Габровско започва през 30-те години на XIX в., а от 60-те години занаята е един от най-силните в района. Броят на чарковете достига 700-800, а производството - 1,5 млн топа (гранче) гайтан. Затова интензивно развитие на гайтанджийството особено много допринася използването на водата като двигател при плетенето. Главната предпоставка за това е съществуващата традиция и наличието на много разнообразни съоръжения на вода.