Проучват връзката медии-младежи
Проучват връзката медии-младежи / netinfo

Асоциацията на европейските журналисти започва  проучване за връзката на младежта с медиите. То е част от голямо международно изследване, което се провежда в 11 страни от Югоизточна Европа – Македония, Сърбия, Република Хърватска, Босна и Херцеговина, Словения, Албания, Косово, Турция, Черна гора, Гърция и България. Целта е да се събере информация за темите, формите и начините, по които се свързват медиите и младежите и да се идентифицира областите, в които има нужда от допълнителна работа.

"Такова сравнително проучване  се прави за пръв път в Европа и се надяваме да отвори вратите  към по-добро разбиране и комуникация  между медиите и младежите", коментират от асоциацията.

Информацията ще бъде събрана чрез три анкети, които са насочени към основните заинтересовани групи – младежите, на възраст между 16 и 30 години, медиите и младежките организации. Отделно ще бъдат проведени интервюта с медийни организации и експерти, които да коментират своите впечатления за отношенията между младежите и медиите. Резултатите от националното проучване ще бъдат представени на пресконференция в края на годината, а сравнителното проучване ще бъде обявено в Скопие през ноември тази година.

В Габрово бе реализирана инициатива, чрез която се осъществи пряка връзка между медиите и младежи. Проектът "Да станем независими журналисти, истината ни прави свободни" бе финансиран от Национален център европейски младежки програми и инициативи /НЦЕМПИ/ и реализиран от фондация "Граждански форум. Младежи от Национална априловска гимназия и Дом за деца лишени от родителска грижа "Христо Райков" осъществиха радиопредавания, публикуваха статии в печатно издания "Информационен бюлетин", интернет сайтове, създадоха и поддържат свой канал в YOUTUBE и страница във  Facebook.

Младежи от групата - Габриела Дамянова, Мехмед Илиязов и Андрей Андреев, реализираха преди няколко седмици интервю за Дарик радио и Dariknews.bg с кмета на Габрово Таня Христова. По време на този публичен разговор се роди идеята Мехмед и Андрей да станат посланици на добра воля. Чрез двете момчета Таня Христова изпраща официално писмо до властите във финландската община Оулу.