Дряново
Дряново / Снимка: Европа директно към ГТТП
Три институции – Европа директно към Габровска търговско-промишлена палата, Община Дряново и РСО „Стара планина” са в основата на отбелязването на 9 май – Ден на Европа в Дряново. 

No Brexit написа момче от Англия при отбелязването на Деня на Европа в Дряново 

Снимка:
Европа Директно към ГТТП

Мирослава Лилова прочете обръщението от името на Община Дряново по повод Деня на Европа: 

Голяма, разнообразна, красива, гостоприемна, велика е тя- нашата обща родина – Европа. Един континент с история, който дава сигурност и защита в този глобален и модерен свят. Мечтата за България е тя не просто да е в Европейския съюз, а ние гражданите, да се почувстваме европейци. Стандартът ни на живот да е равен на европейския. Разбира се, това не става бързо, но с общи усилия ние трябва да постигнем тази цел. Да бъдеш гражданин на Европа днес означава да бъдеш етнически толерантен, да пазиш националната си самобитност и съзнание, но и да уважаваш и зачиташ чуждите културни традиции. Картите се изтриват, границите се променят, но ние оставаме чедата на Европа. 

Снимка:
Мирослава Лилова

Днес е 9 май. Денят на Европа е празник на Европейските общности, на единството и мира на стария континент. Отбелязва се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война, той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. „Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС. Робер Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Страните, към които апелира, доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си. В този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент. Това предложение остава в историята като „Декларацията на Шуман“ и се счита за основополагащо на днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.

Снимка:
Европа Директно към ГТТП

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. От тогава до днес 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. В България с Постановление № 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г. се отбелязва официално 9 май – Деня на Европа. 

Снимка:
Европа Директно към ГТТП

Послание на гражданите от Дряново 

Снимка:
Европа Директно към ГТТП

“Скъпи приятели от близо и далеч, нека да си обещаем да живеем така, че мирът от блян и мечта да се превърне в реалност! Да положим всички усилия и заедно да намерим разковничето на мира! Вярваме, че то е в една усмивка, в една прегръдка, в радостта от живота, в желанието да бъдеш толерантен и да ставаш близък с хората, независимо от техните различия. Вярваме също, че ако забравим поне за един ден политическите и икономически стремежи, ще направим света много по- добър!

Ние, гражданите на Дряново, искаме да дадем своя принос за европейското културно наследство. Нашето желание е да се докосне Европа до достиженията на строителния ни гений Майстор Колю Фичето, дал на България и стария континент безценни архитектурни шедьоври. Много са мостовете, къщите, църквите, камбанариите и чешмите, които е сътворил с ръцете си и е вложил частица от себе си в тях. Нека те достигнат до душата и сърцето на всеки европеец. Исторически музей- Дряново ще предостави за експониране в Европейски парламент пътуващата изложба:  „Стройте за векове, не само за пари, но и за слава и чест на майстора“.

Снимка:
Европа Директно към ГТТП