Кристина Сидорова привиква Дончев пред Общинския съвет
Кристина Сидорова привиква Дончев пред Общинския съвет / БСП - Габрово

Кристина Сидорова, общински съветник от БСП и председател на Общинския съвет на БСП - Габрово:

„Община Габрово е сключила договор за доставка на два стари пикапа „Опел Кампо", произведени съответно през 1997 г. и 1999 г., предназначени за общинското звено „Озеленяване", на обща стойност 19 920 лв. Поканата е била изпратена само до една единствена старозагорска фирма, работеща от месец януари тази година, а стойността на всяка една покана е 9960 лв. с ДДС."

На пресконференция Кристина Сидорова коментира:

„Това е недопустимо и шокиращо. Единият автомобил е на 19 години, а другият е на 17 г. Почти 20-годишни „трошки". При проверка в интернет установих, че такива пикапи, със същите технически характеристики, са с реална стойност около 4 500 лв., най-скъпият. Да не говорим каква е стойността им в Германия, която е в пъти по-ниска.

На цената на един пикап Габрово е можело да има 2 пикапа и спестен ресурс от 10 000 лв. на общинското звено „Озеленяване", но сега картината е друга - 20 000 похарчени лева и два пикапа, с навъртян завиден километраж и години зад гърба си.

Кой разреши да се харчат парите на габровци по този скандален начин? Кой разреши да се дадат 10 000 лв. за нещо, което реално струва 4 500 лв.? Защо нашите пари се харчат по този начин и кой се облагодетелства от това.

Община Габрово не прави изключение от скандалите с автомобилите, „завладели" различни министерства и ведомства в страната през последните няколко месеца.

Двете плащания по договора за доставка на автомобилите са извършени на 16 май 2016 г. Председател на комисията, провела скандалния търг за двете превозни средства, е Момчил Дончев, директор на общинското звено „Озеленяване", брат на вицепремиера Томислав Дончев.

Сидорова ще изисква явяването му в залата на Общинския съвет - Габрово, където пред всички местни парламентаристи да обясни мотивите за закупуването с общински средства на двата стари автомобила.

„От 15 април 2016 г. в България действа нов Закон за обществените поръчки, според който има доста по-затегнати критерии за избор на изпълнители, гарантиращ по-прозрачното избиране на спечелилия обществената поръчка и контрол.

Дали по тази причина или по някоя друга, която не ни е известна, но от 31 март до 13 април 2016 г. в Общината са обявени 31 обществени поръчки, на обща стойност над 2 000 000 лв. Буквално ден преди влизането на новия Закон на 15 април, 31 поръчки са пуснати в последния момент. От 14 април до ден днешен, 30 май, няма нито една обществена поръчка. Интересно защо?", заяви Сидорова.