Името на Ивайло Белев се завърна от космоса
Името на Ивайло Белев се завърна от космоса / личен архив

Картичка с имената на участниците в световния рекорд за най-дълго четене, сред които и тревненецът Ивайло Белев, бе изпратена през май месец миналата година на борда на Международната космическа станция (ISS), където стотици пъти обиколи Земята. След успешното завършване на Експедиция 32 командирът на мисията Генадий Падалка (Русия) и екипажът му се приземиха благополучно в Казахстан, донасяйки със себе си и емблематичната картичка, вече подпечатана със специалния печат на Международната космическа станция. След преминаване през необходимите процедури картичката достигна обратно до директора на Музея на космонавтиката в Митвайда (Германия) - Тасило Рьомиш, който пък по случай 20-годишнината на музея я връчи на проф. Лудвиг Хилмер, ректор на Университета по приложни науки Митвайда, където Ивайло започна своята магистратура, след като завърши бакалавърската си степен в ТУ-Габрово. Космическият артефакт предстои да бъде изложен на публично достояние.

Името на Ивайло Белев се завърна от космоса
netinfo

От 14 март до 3 май 2011 в Митвайда близо 1100 доброволци се включиха в поставянето на световен рекорд за най-дълго четене. Сред тях бяха и двама българи - Ивайло Белев и Ирина Маринова, които оставиха българската следа в амбициозното начинание. Грандиозната инициатива бе доведена до успешен край. В продължение на 7 седмици бе четено непрекъснато, по 24 часа в денонощието, при постоянен запис и излъчване на живо по Интернет. Изчетени бяха всички творби на Карл Май (65 романа, 16 разказа и 4 биографични очерка), всичко около 55 000 страници в 88 тома. Дори среднощна противопожарна аларма не прекъсна историите от романите - четенето продължи на улицата, а пожарникари служеха за свидетели на извънредната проява. Четенето се състоя в оригиналната килия, където в продължение на 49 дни е бил затворен Карл Май, точно по същото време 141 години назад, чакайки присъдата си за кражби и измами (получил е 4 години затвор). Поради тази причина четенето-маратон си спечели името „Рекорд зад решетки".

Идеята за поставяне на световен рекорд за най-дълго четене е на проф. Хилмер, който миналата година бе избран и за ректор на университета в Митвайда. Увековечаването на имената на участниците в културния рекорд, изпращайки ги в космоса, е пък по инициатива на Тасило Рьомиш, който е и собственик на агенция за космически услуги, както и носител на рекорд на Гинес за най-голяма частна колекция от предмети свързани с космонавтиката.

Това не е единственият рекорд за Митвайда. През 2009 бе поставен рекорд на Гинес за скокове на една ръка. През 2011 още 3 рекорда на Гинес бяха счупени в Митвайда - скокове на лакът, скок в стойка на ръце и обуване на панталон със задно салто от най-голямо разстояние. През ноември миналата година бе поставен и нов рекорд на Гинес - скокове на една ръка с пляскане. В същата вечер имаше и други опити за Гинес рекорди, които обаче се оказаха неуспешни, сред тях - вдигане на близо 300-килограмова състезателна кола със зъби, която бе задържана във въздуха само 3 секунди при необходими 5.

Участието на Ивайло Белев в четенето-маратон не е първата от „световните" му изяви. Преди броени седмици спечели третата си поредна титла по twall®, като от 2010 е световен шампион в тази дисциплина.