50 години Архитектурно-исторически резерват „Боженци”
50 години Архитектурно-исторически резерват „Боженци” / DarikNews.bg, архив

Преди 50 години на 6 септември тържествено е открит АИР „Боженци“. По повод годишнината на една от емблемите на Габрово и популярна в цялата страна туристическа дестинация вестник "100 вести" предлага днес интервю с директора на АИР „Боженци“ Мирослав Йорданов.

- Г-н Йорданов, да се върнем към началото на резервата. Какво се е случило на 6 септември преди 50 години?

- На 6 септември 1964 година е станало тържественото откриване на Архитектурно-историческия резерват „Боженци“ от тогавашния директор Цоньо Петров и оттогава започват сериозни реставрации и консервации, които продължават 20 години, в резултат на които имаме резервата, който виждаме и днес – запазен, подреден, с хубавите бели къщи, с каменните покриви, с поддържаните градинки. Вече 50 години за това място се полагат постоянни грижи за съхраняването му.

Идеята за обявяването на село Боженци за архитектурно-исторически резерват възниква през 1962 г. Събира се комисия от специалисти, която извършва проучвания и наблюдения. Всички обръщат внимание на специфичните особености на архитектурата в Боженци, като дървените сглобки на конструкциите, автентичността на архитектурните паметници, живописността на селището и т. н. В резултат на дискусията на 1 ноември 1962 г. се взема решение за обявяване на Боженци за архитектурен резерват. На 28 януари 1964 г. Държавният комитет по строителство и архитектура издава Решение №155, в което се посочва, че Боженци е единственото село, запазило цялостно характера си от епохата на

Възраждането. В него са съхранени много ценни етнографски и архитектурни паметници и градоустройствени ансамбли. Затова се взема решение селото да бъде обявено за исторически и архитектурен резерват. Искам да кажа, че да си собственик и да стопанисваш имот на Боженци е не само привилегия, късмет и огромна отговорност, защото това е обект от национално и дори от световно значение.

- Боженци се радва на голям туристически поток и е популярна туристическа дестинация. С какво привлича туристите?

- И днес, както и преди, основното, което привлича хората, е запазеният дух на Възраждането – възрожденският стил и архитектура, в които до голяма степен е елиминирана агресията на новото време. За обикновените туристи тя остава скрита и те виждат само това, което е било селото преди 150 години със запазените, къщи, стопански и обществени сгради, с етнографските експозиции, с шестте музейни обекта.

Тази година, в сравнение с миналата, имаме около 30% повече туристи – около 25 хиляди от началото на годината досега.

- Какво е Боженци за Габрово и габровци според Вас?

- Ние се стараем Боженци да бъде една от визитните картички на региона, да е добре поддържано, добре изглеждащо и съхранено и да е гордост за всеки габровец, че има такова място.