За природните бедствия и таланта на хората в Камен бряг
За природните бедствия и таланта на хората в Камен бряг / netinfo
За природните бедствия и таланта на хората в Камен бряг
25652
За природните бедствия и таланта на хората в Камен бряг
  • За природните бедствия и таланта на хората в Камен бряг

Второто издание на Международния музикален фестивал "Срещу течението" ще се проведе тази пролет. Той е единственият фестивал по вода в Европа. Музиканти се събират и свирят на кораб, движещ се по течението на река Дунав от Австрия до Сърбия и обратно. Тази година ще участват 64 творци от 15 страни. "Срещу течението" ще се проведе между 20 март и 1 април. Корабът, на който се вихрят концертите е 200 местен и на него освен музикантите изпълнители, пътуват и зрители и почитатели. Стилът на феста е фолклор, джаз и етно музика. Извън официалните изяви, импровизациите се случват почти по всяко време. Програмата тази година включва и музикален рецитал в унгарския клуб А38 - танкер, трансформиран в концертна зала, звукозаписно студио и клуб.

Разказваме ви за този фестивал, защото в него ще участва и съставът за автентичен фолклор "Каменбряжките баби". Както се разбира от името на групата, тя е от село Камен бряг в Каварненска община. От кмета на селото Добринка Ялнъзова ще научите повече за това постижение на жените да се включат в такъв висок музикален форум, а аз се изкуших и от възможността да поговоря с нея за самочувствието на местните хора, които в последните месеци бяха споходени от няколко земетресения, наводнения и снежна блокада. Ето този разговор:

Разкажете ни как стана така, че ще участват на този фестивал "Каменбряжките баби" - как бяха поканени?

Всичко започна преди доста време. По-миналата година бяхме поканени във Виена от посланика ни в Австрия Ради Найденов, да представим България пред културните институции, пред български граждани и пред посланици от други страни - в нашето посолство. Точно там нашият фолклорен състав беше много добре приет, много харесан. Това беше първата стъпка. През миналата година Юрий Чарийски, който е наш голям приятел и фен, покани в Камен бряг група перкусионисти от Африка на съвсем непринудена среща, на която беше и режисьорката на фестивала Златина Русева. Тя много хареса нашите жени, след което получихме и тази покана за участие.

Къде ще се качите на кораба и къде ще слезете - как ще протече това?

Ще се качим във Виена, където ще бъде и самото откриване. Нашият фолклорен състав ще открие фестивала, заедно с нашия посланик Ради Найденов и ще тръгнем по течението на река Дунав. На този кораб ще присъстват много различни музиканти, с които заедно жените ни ще пеят, ще свирят и ще обогатяват своите културни познания за останалите народи и за тяхната музика.

А вие - съставът "Каменбряжките баби" какво ще представите?

Ще представим преди всичко автентични песни, които жените знаят от своите баби и майки. В зависимост от времетраенето на самото представяне, ще уточним и колко ще бъдат песните, но предполагам поне 7-8 ще изпълнят със сигурност. Имаме готовност и за много повече, но сигурно това ще е репертоарът.

Добруджански песни ли са или от друг фолклорен регион?

Това ще са типични добруджански песни, които са се пели от много време.

Колко са участниците в състава и на каква възраст са?

Жените са на средна възраст между 60 и 70 години. Седем жени са, които пеят в този състав. Да е живот и здраве, дано успеем всичките седем да ги заведем и да се представят.

Имате ли уговорени съвместни изпълнения с други творци - знаем, че стават такива импровизирани вечери на този фестивал на кораб?

По принцип на този фестивал всичко става съвсем импровизирано и става на място. Когато дойдоха миналата година Златина Русева със своя екип, Юрий Чарийски като оператор и доста други музиканти, които са участвали на предния фестивал, се оказа че жените са много комуникативни, добре се вписват в музиката на останалите и добре се приемат от другите. Щом съумяха с африканските перкусионисти съвместно да засвирят и да заиграят, предполагам, че всичко ще се случи наистина добре.

Освен участието във Виена, за което споменахте, това участие първото ли е за състава на такъв висок, фестивален форум?

Да, след Виена, това е първото им участие.

От колко време е сформиран съставът? От колко години пеят заедно точно тези жени?

Точно тези жени пеят заедно само от около четири години, но истината е една - че те живеят в едно село, и преди години, като деца дори, те са пели пак заедно, познават си гласовете, добре си пасват в хоровото пеене, така че не беше никакъв проблем за кратко време да запеят заедно и то достатъчно добре, за да покажат своите умения пред такава публика.

Честта за "Каменбряжките баби" е голяма и ние им желаем успех и достойно представяне, както и много щастливи и ползотворни срещи!
Като кмет на Камен бряг да ни кажете каква е ситуацията сега в района след снежната блокада - имате ли си всичко необходимо, имате ли някакви проблеми?

За природните бедствия и таланта на хората в Камен бряг
netinfo
О, сега вече е напълно спокойно. Вече сме усмихнати всички, няма изнервени хора, няма недоволни. Така или иначе зимата си е зима, съвсем нормално е да има сняг и да се случват такива неща, за жалост ние не сме подготвени за такъв дълъг период от време да ни затрупат снеговете, но всичко е нормално. И през тези 10 дни не сме имали никакъв проблем със снабдяването с хляб, с лекарства. Случваше се ден примерно да не може да се влезе в селото, но на следващия всичко се нормализираше. За жалост снеговете валят и след това.

Тук казват, че по морето хората много отдавна не помнят такива снегове - така ли е?

Аз определено не помня, а и възрастни хора има, които не помнят такива големи преспи. По принцип в населените места снегозадържането е много по-голямо, а при нас има места, където навяваха преспи до 2-3 метра и беше наистина различно от това, което се е случвало досега.

Има ли проблем като се топи - наводнения?

Това е следващото нещо, което предстои да преодолеем. Селото има наклони и дерета, където се събира малко повече вода и винаги там е проблем. В такива ситуации се обаждаме на пожарната в Каварна - преди около месец, когато бяха обилните валежи от дъжд вече изпробвахме този вариант. Ние не можем да изнесем целия сняг, а дори и да го извозим, няма да помогне, защото всичкия сняг, който се топи на полето, минава през тези места и деретата се наводняват.

Хората в Камен бряг как се чувстват - смятат ли, че много бедствия им се стовариха на главата в последните месеци?

Те вече започнаха да свикват и да претръпват. Покрай тези земетресения лятото и последващите, а между другото преди около 10 дена имаше още едно с много по-малка сила, но хората го усетиха, и покрай наводненията, хората казват че се каляват в трудностите. Малко или много вече започваме да живеем с това, че природата е по-силна от нас и по никакъв начин не можем да се борим с нея, просто трябва да се съобразяваме.

Успяхте ли да преодолеете щетите от първото земетресение през август?

С помощта на община Каварна, със средствата които отпусна, хората си понаправиха ремонтите, но за жалост след августовското последваха още 3 или 4 макар и по-мънички, които направиха поражения. Няма как - трябва да се справяме.

За природните бедствия и таланта на хората в Камен бряг
netinfo
Районът е невероятно красив и обичан от хора, които имат слабост към различните по-диви места. Вие сте сред учредителите на екологичното движение "Еко Норд" с Юрий Чарийски. Някакви проблеми с Вашия край ли Ви мотивираха да се включите?

Не, всъщност проблеми при нас специално няма такива, които да са ни мотивирали, а по-скоро желанието да запазим всичко това такова, каквото е, желанието да не се случва онова, което е по Южното Черноморие - прекалено големите строежи, гъсто населени райони, с много и излишни туристи, които не се вписват в нашата природа. Това ни мотивира - за да не се борим след това с някакво зло, което е сторено на природата и да разрушаваме нещо, което е направено.

Смятате, че нямате проблем с презастрояване до момента в Камен бряг?

Поне на този етап - не. Нас ни спасява високият бряг и липсата на пясъчна ивица, но ние трябва да се погрижим все пак за това място - да го опазваме чисто, без много ветрени генератори, поставени не на място, без инвеститорски идеи, които не се вписват тук.

Успявате ли да наложите принципите си в разговорите с управляващите и смятате ли, че ще имате успех занапред?

Поне засега - да. Разговорите, които сме водили с инвеститори, с общината и хората около нас, винаги сме намирали някакво разбиране. Трябва да запазим всичко това не само за нас, а и за нашите деца.

Част от разговора е в прикачения файл.

За природните бедствия и таланта на хората в Камен бряг
netinfo