Нено Димов и Нина Ставрева /вляво/
Нено Димов и Нина Ставрева /вляво/ / Дарик Добрич

Министърът на околната среда и водите Нено Димов посети теренните работи, извършвани в района на община Каварна по проект за възстановяване на природно местообитание „Понто-сарматски степи“.

Дейностите се финансират от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Те се реализират на обща площ от 423 хектара общинска земя, чрез прилагане на мерки за опазване и възстановяване в рамките на защитена зона за местообитанията "Комплекс Калиакра".

Министър Нено Димов ще посети Каварна във връзка с проекта за понто-сарматските степи

 „България мина през наказателна процедура и беше осъдена от Съда на ЕС, за това, че е нарушила естествените местообитания на понто-сарматските степи. Една от мерките, които трябва да бъдат предприети и са договорени с ЕК, е именно тяхното възстановяване по естествен и по антропогенен начин“, обясни министър Димов на брифинг с кмета на община Каварна Нина Ставрева.

Той уточни, че мерките, които трябва да бъдат предприети, са договорени с ЕК още през 2017 г. „Направена е програма, която българското правителство трябва да изпълни заедно с местната власт, така че вместо да минаваме в следваща фаза на наказателната процедура, нека намерим онзи баланс, при който всички страни да бъдат максимално удовлетворени от резултатите. Този проект е една от стъпките, които се реализират”, посочи министърът.

ПУДООС ще финансира изграждане на пречиствателни станции в селища по Черноморието с под 2000 жители

На въпрос дали европейските институции също ще направят проверка по изпълнението на проекта, министър Димов обясни, че е ги е поканил.

Проектът е уникален за Европа и е на стойност 200 хил. лева.  Срокът за реализация е три години.

Кметът на Каварна Нина Ставрева уточни, че терените са общинска собственост. Вече е започнало изпълнение на дейностите, а именно почистване. На четири от площадките са монтирани метеостанции, които вече работят.

„Този проект е пилотен и експериментален, работим съвместно с Шуменския университет. Очаквам, че всичко ще бъде извършено коректно и в срок. Надяваме се проектът да се окаже успешен, защото, както каза министър Димов, от правилното реализиране на дейностите зависи в голяма степен приключването на наказателната процедура“, каза Нина Ставрева. 

По проекта ще бъде извършено демонстрационно възстановяване на увредените участъци от степите чрез методологии или подходи, които се осъществяват за пръв път в България и не са прилагани досега на този тип естествено местообитание на територията на ЕС.

Проектът предвижда също опазване на местообитанието и свързаните с него други типове тревни природни места и видове, в рамките на защитената зона "Комплекс Калиакра".