Военното гробище в Добрич може да стане обект от национално значение
Военното гробище в Добрич може да стане обект от национално значение / Дарик Добрич

Комисия от Националния институт за недвижимо културно наследство/НИНКН/ посети Военното гробище в Добрич. Експертите, между които историци, архитекти и изкуствоведи, са проучвали възможността обектът, който сега е паметник от местно значение да получи национален статут. Членовете на комисията са били впечатлени от видяното в Добрич, съобщи за Дарик уредникът на мемориалния комплекс - историкът Радослав Симеонов. Предоставени са им документи, снимки и скици и те са отбелязали, че информацията е напълно достатъчна, за да се даде национален статут на обекта. Надеждата е до няколко месеца това да стане факт.

Мемориалният комплекс е регистриран като паметник на културата от местно значение през далечната 1976-та година и вече е належащо да бъде извършена промяна на неговия статут, която да е адекватна на огромната му историческа стойност, подчерта Симеонов. Пред комисията от НИНКН е представен пълен списък на погребаните в Добрич над 3000 български воини. "Това са хора от почти всички кътчета на България, загинали в боевете в Добруджа", подчерта Симеонов.

Той припомни, че Военното гробище в Добрич е създадено е през 1916-а година, когато се води сражението за Добрич, останало в историята като Добричка епопея /5-7 септември, 1916 г./. При боевете тогава са загинали около 1100  български войници, по голямата част от които са погребани край Добрич. През целия военен период между 1916-1918 година на територията на гробището, в единични и братски гробове, са положени около 3500 воини от 6 национални армии, 10 народности и 6  вероизповедания.

Добричкото военно гробище е уникално с това, че всички загинали са погребвани заедно, за разлика от подобни обекти в Европа, където е извършвано отделяне на погребаните на базата на тяхната етническа или воюваща принадлежност. "Добричката общественост не е делила загиналите на наши и ваши. Паметта, уважението към мъртвия е било към всички без значение какви са и на чия страна са воювали. Това е достоен урок за толерантност и цивилизованост, което добричани демонстрират в далечната Първа световна война, когато все още никой не говори за европейски ценности", коментира Радослав Симеонов. Той отбеляза, че този факт учудва и сега много посетители от чужди дипломатически или военни мисии.

Симеонов разказа, че и до ден днешен в Добрич идват хора, които нямат никаква информация за свои близки, загинали на Добруджанския фронт и търсят следи за тях. Затова историческите музеи в Добрич и Тутракан, където са двете най-големи военни гробища от Първата световна война, вече осма година работят по съставяне на поименен списък на загиналите на Добруджанския фронт, в който има 25000 имена. Работи се и за издирване на данни за погребаните в Добрич около 500 чужди воини.  Турското генерално консулство в Бургас вече е предоставило списък на хората, които според турските военни архиви са погребани в Добрич.

Радослав Симеонов отбеляза, че Военното гробище е един от най-интересните исторически обекти в Добрич, който все още не е достатъчно популярен в страната. Превръщането му в обект от национално значение ще промени това. Новият статут ще увеличи и шансовете за одобрение на депозирания през месец май проект за реконструкция на мемориалният комплекс.  В бъдеще могат да бъдат разработвани и съвместни проекти с държавите, чиито воини са погребани тук.