ВиК спира водата на длъжници
ВиК спира водата на длъжници / Дарик Добрич

ВиК-Добрич има огромен проблем със събираемостта, заяви на пресконференция управителят на дружеството Радослав Русев. Към момента несъбраните вземания са над 14 млн. лева като 8.5 млн. от тях се дължат от битови абонати. На практика около 40% от всички клиенти на ВиК са неизрядни, посочи Русев. Затова дружеството предприема сериозни мерки за събиране на задълженията.

От две седмици работят 5 екипа, които прекъсват водоподаването на неизрядни клиенти, а от началото на декември екипите ще станат 12. Към момента 116 абонати вече са с прекъснато водоснабдяване, каза Русев. По думите му дори в малки населени места има натрупани огромни задължения. Например хората в Карапелит дължат 131 хил. лева, в Орляк - 190 хил.лв., в Оброчище - 134 хил.

Друг проблем са кражбите на вода, отбеляза Радослав Русев. В областта са констатирани почти 400 такива случая. Най-много от тях са в Балчик - около 300, в Добрич са засечени 30 кражби, в Каварна - 40.

Програмата за оздравяване на водното дружество предвижда и по-точно измерване на водата, която ВиК подава към абонатите си. По-точното измерване означава повече кубици, които хората трябва да плащат, призна Русев. Той обаче поясни, че в областта има около 1700 блока в режим на етажна собственост и едва една четвърт от тях имат добре работещи общи водомери. Големият проблем на това дружество са неотчетените водни количества, заяви и ресорният зам.-министър в МРРБ Добромир Симидчиев.

За намаление на физическите загуби на вода ще се разчита на проекта на община Добрич за подобряване на водния цикъл в града. Добрич е единствената община, за която е допуснато изключението в рамките на проект по Оперативна програма „Околна сред” да се извърши подмяна на водопроводи в такъв голям обем, посочи Симидчиев. Изключението е направено заради сериозните проблеми тук.

Сега загубите на вода в Добричка област са 80%, а в някои от общините те достигат 88%, посочи управителят на ВиК. Дружеството стопанисва повече от 3 хил. км мрежа и голяма част от нея отдавна е трябвало да бъде подменена. Почти 100% от водата се изпомпва, а не малка част от нея - тази, която идва по магистралното съоръжение от Шабла се припомпва три пъти, обясни Русев. По думите му друга такава система в страната няма.