12-та Годишна среща на местните власти в Албена
12-та Годишна среща на местните власти в Албена / Дарик Добрич
От НСОРБ подписаха споразумения за сътрудничество с Народното събрание и Министерски съвет
По пътя на взаимодействието между различните власти ще се постигне това, което очакват от нас  гражданите, а то е да живеят по-добре.  Това каза по време на 12-та Годишна среща на местните власти в курорта Албена председателят на Народното събрание Димитър Главчев. Той потвърди пред  кметовете на българските общини, че ръководството на парламента си е поставило амбициозната цел да подобрява качеството на законодателството и за реализирането й разчита изцяло на местната власт.

Вицепремиерът Томислав Дончев  сравни общините със  стоманени пръти, които държат права сградата на държавното управление. Той заяви пред градоначалниците, че се очаква БВП в страната до края на годината да достигне 100 млрд лева.  По думите му износът на стоки и услуги надхвърля 65 млрд лева. Очакваният  икономически растеж в края на 2017 г.  е близък до този от предкризисните нива  - 4%.

„Няма макроикономически показател, който не се подобрява. На фона на тези добри параметри, БВП на глава от населението в София е 27 хил.лв. Това е добра стойност и е почти сравнимо със средните европейски показатели. Но в същото време има области, където БВП на глава от населението е малко над 6 хил.лв. От една страна е нормално столицата да е най - икономически развита, от друга страна подобна разлика е недопустима. Това означава от икономическа, демографска, социална гледна точка неадекватно използване и на човешкия ресурс, и на територията. И ако за мен има резерви и потенциал на търсене на новите фундаменти на растежа, това е витализация на вътрешността на страната, на регионите” – подчерта Томислав Дончев.

Той припомни още,  че по европейските програми 45% от цялата финансова рамка е договорена  и почти 14% са разплатени.  2,7 млрд лева са договорените средства по оперативните програми  за общините, а платените пари са 600 млн. лв. Въпреки добрите финансови и икономически показатели, вицепремиерът бе категоричен, че „ не е дошло времето на големите харчения”.

12-та Годишна среща на местните власти в Албена
Дарик Добрич

За разширяване на общинските правомощия и за финансово и кадрово обезпечаване на законово възложените на общините отговорности, се обявиха от НСОРБ. Кметовете настояват още за  помощ от държавата по отношение на финансирането на общинските болници, за намаляване на административната тежест на общинските служители и за адекватното им заплащане.

Днешната пленарна сесия от Годишната среща на местните власти завърши с подписване на Споразумения за сътрудничество между НСОРБ и Народното събрание и НСОРБ и Министерски съвет.

12-та Годишна среща на местните власти в Албена
Дарик Добрич