Никола Петков е убит от комунистическия режим на 23 септември 1947 година
Никола Петков е убит от комунистическия режим на 23 септември 1947 година / netinfo
Днес се навършват 70 години от гибелта на българския политик и лидер на БЗНС Никола Петков, убит от комунистическия режим през 1947 година. По този повод БЗНС организира документална изложба в градинката пред х-л „Добруджа“ в Добрич, която ще бъде открита на 25 септември в 14 часа.
 
„Ще се боря срещу всеки, който отнеме свободите на българския народ“, казва Никола Петков в стенограма на Великото народно събрание от 1947 година. 
 
Обединената опозиция БЗНС „Никола Петков” и БРСДП  участва в изборите за Велико народно събрание на 27.Х.1946 г., като за нея гласуват 1 191 455 души и тя  печели 101 места в парламента. Никола Петков е нейния безспорен водач, непримирим борец срещу терора и насилието, установени в страната след 9.ІХ.1944 г. и в защита на Търновската конституция и демократичните права на хората.

Земеделците искат 23 септември да бъде обявен за Ден на Никола Петков
 
Комунистите знаят, че Никола Петков не може да бъде спрян по друг начин, освен като бъде отстранен физически и планът е задействан. Изфабрикувани са фалшиви обвинения в организиране на държавен преврат, отнет му е депутатският имунитет, следва арест и скалъпен процес.
 
Съдебният процес срещу Никола Петков е проведен от 5 до 17 август 1947 година. Днес вече е известно, че в делото му не е съхранен никакъв официален документ, от който да личи, че е участвал във военен заговор, или че е поддържал шпионски връзки с представители на западни страни.
 
В архивите можем да прочетем:
 
„11 август 1947 г. – Вълко Червенков до Георги Димитров – „Вземете всички мерки за обезпечаване на най-голямото наказание на главния обвиняем”.
 
16 август 1947 г. – съдът произнася присъдата: „Никола Петков, в името на българския народ вие се осъждате на смърт чрез обесване”. От скамейката на обвиняемите Никола Петков скача и със силен гневен глас извиква „Не, не в името на народа, мен ме изпращате на смърт по нареждане на вашите господари от Кремъл. Българският народ, задушен под кървавата тирания, която вие наричате правосъдие, никога не ще повярва на вашите небивалици”.
 
22 август 1947 г. – Георги Димитров до Трайчо Костов и до Вълко Червенков – „Моето мнение е да се разтури съюзът на Никола Петков, централните и местни поделения, така също да се разпусне и Младежкия земеделски съюз. Тук полумерки са недопустими. Трябва да се действа радикално.”
 
26 август 1947 г. – „БЗНС – Никола Петков” е обявен  извън законите на страната. 
 
17 септември 1947 . – Георги Димитров уведомява Трайчо Костов и Васил Коларов, че съветското ръководство е съгласно смъртната присъда на Никола Петков да бъде изпълнена.
 
22 септември 1947г., 21 часа и 45 минути – Трайчо Костов до Георги Димитров: „Днес в полунощ ще бъде изпълнена смъртната присъда на Никола Петков. На утрешния ден са подготвени събрания по предприятия в цялата страна, които ще прогласуват резолюции за одобрението й”. Такъв е сценарият  на подготвената от БКП /к/ манипулация на общественото мнение.
 
„Били са времена по-тежки, но не и по-подли“, казваше Петков.
 
Земеделският водач е изтезаван и пребит с чук. На 23 септември 1947 година в 0.15 часа вече полумъртвото му тяло е окачено на бесилото. Къде е неговият гроб днес никой не знае./текст ЗНС/
 
„Искрено се надяваме, че на тази дата много граждани ще намерят време да отдадат почит на един от най-великите синове на  България. Още по-горещо се надяваме, че на тази дата всички земеделци, независимо от различията помежду ни, ще бъдем в храма, за да запалим свещ в памет на Никола Петков“, казват от Областното настоятелство на Земеделския народен съюз /ЗНС/.