Отбелязваме Световната седмица на кърменето
Отбелязваме Световната седмица на кърменето / Thinkstock/Getty Images

Световната седмица на кърменето се отбелязва всяка година от 1 до 7 август в повече от 120 страни с подкрепата на СЗО и УНИЦЕФ. Тази година темата на Световната седмица е „да подкрепим родителите. да направим кърменето възможно.”

Понятието изключително кърмене означава прием единствено и само  на майчино мляко, без прием на храни и други напитки, включително и вода. Според СЗО и УНИЦЕФ препоръчително е децата да се кърмят изключително до навършване на 6 месеца, възраст за оптимален растеж и развитие.

През 1990 г. във Флоренция е приета Декларацията Innocenti на УНИЦЕФ, според която: „Световна цел за възможно най-добро здраве и хранене на майката и детето трябва да бъде всички жени да са в състояние да кърмят децата си изцяло и всички бебета през първите четири-шест месеца да бъдат хранени изключително с майчино мляко. След това трябва да получават подходяща за възрастта им и достатъчна храна, но да бъдат кърмени до двегодишната си възраст или дори по-дълго. Тази идеална форма на детското хранене може да бъде осъществена, ако жените бъдат подкрепяни от всички свои близки и от съответните власти да кърмят децата си.“

Световната Здравна Организация силно препоръчва новородените да бъдат хранени само с майчина кърма до 6 месечна възраст и да продължават да приемат такава заедно с допълнителна храна (на по-късен етап) най-малко до първата година от живота си. За да се постигне тази цел, на младото семейство трябва да се осигури силна подкрепа, както от медицинските професионалисти, така и от семейството, обществото, работното място и медиите. Емоционалната подкрепа, комбинирана със знания за това как да се осъществи и да се продължи с кърменето, ще подпомогне майката кърмачка да успее, въпреки многото съществуващи бариери.

Кърменето осигурява възможно най-добрата храна за бебето. Кърмата осигурява всички хранителни вещества, енергия и течности, от които бебето има нужда през първите 6 месеца от живота.

Кърмените бебета боледуват по-малко от бебетата, хранени с адаптирани млека. Това е едно от изключителните предимства на естественото хранене.