/ netinfo
Започна приемът на документи по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани” по Програмата за развитие на селските райони. Това е вторият и последен прием по мярката за този програмен период на ЕС, посочи пред Дарик Маринела Георгиева – координатор на добричкия офис на Националната служба за съвети в земеделието /НССЗ/.

Агробизнесмени до 40-годишна възраст могат да кандидатстват за финансиране до 14 юни. Проектите трябва да включват дейности в секторите „животновъдство” и „плодове и зеленчуци”.

Инвестицията може да е в създаване на трайно насаждение, закупуване на техника за дейността, реконструкция на сгради и др.

Маринела Георгиева: Първите приемни на службата за съвети в земеделието ще бъдат през февруари

Новото е, че всички проектни предложения ще се подават онлайн, през информационната система за управление и наблюдение /ИСУН/, без директен достъп до експертите на ДФ”Земеделие”. Другата новост е, че кандидати по мярката могат да бъдат земеделски стопани, които упражняват дейност през последните 24 месеца, а не 18 месеца, какъвто беше старият срок.

Бюджетът на втория прием /първият бе през 2015 година/ е 22 милиона евро. Максималният размер на подпомагането за един стопанин е 25 хиляди евро, т.е. ще бъдат обхванати 880 души.

Стопаните, които смятат да кандидатстват по подмярката  „Стартова помощ за млади земеделски стопани”, могат да посетят офиса на НССЗ в Добрич, на 8 етаж във високото тяло на пл.”Свобода”.

До момента в Службата за съвети в земеделието в Добрич са постъпили 20 проекта на млади фермери - зеленчукопроизводители, собственици на овощни градини и пчелари.

Службата изготвя напълно безплатно проектните предложения и съдейства за подаването им през ИСУН. Консултантите подготвят бизнесплана и заявлението на земеделския стопанин, откриват профил в ИСУН, помагат за издаване на електронен подпис и извършват редица други услуги.

През второто тримесечие на годината Службата ще организира изнесени приемни, като първата ще бъде на 4 април в селата Овчарово и Паскалево.