Спешъл Олимпикс лого
Спешъл Олимпикс лого / Уикипедия
Три български общини изпратиха днес своите атлети, които ще представят България на Световните игри на Спешъл Олимпикс в Абу Даби – това са община Смолян, община Стара Загора и община Крушари, област Добрич, съобщиха от Спешъл Олимпикс България.

18 български спортисти с интелектуални затруднения от 10 града ще участват игрите, сред тях е и 25-годишната Елена Илиева от Защитеното жилище в Крушари. Тя ще се състезава в спорта боча.

25-годишната Елена от Защитеното жилище в Крушари ще пътува до Абу Даби за Спешъл Олимпикс

Игрите в Абу Даби ще се проведат в периода 14 – 21 март. Ще участват повече от 7000 атлети с интелектуални затруднения и техни партньори без увреждания в 24 спорта. Повече от 190 ще бъдат националните делегации и над 3000 - официалните гости, 20 000 ще са доброволците, а по трибуните се очакват близо 500 000 зрители.

Елена е все още ученичка в Помощно училище „Д-р Петър Берон” – Добрич. Там именно за пръв път момичето е включено в група за разучаване на играта Боча. През юни  2018 г.  Елена за пръв път се състезава в тази специфична игра, като участва, заедно с други ученици от Помощно училище „Д-р Петър Берон” на организираните в Плевен игри за деца и младежи с увреждания. През пролетта на 2018 г., Елена бе част от отбора на добричкото училище, участвал в спортни състезания в Полша по програмата Еразъм +.
 
Най-голямата изненада обаче идва, когато община Крушари и екипът на Защитеното жилище, получават покана Елена да бъде включена в националната квота за Световни летни игри на Спешъл Олимпикс.

Бочата е параолимпийски спорт, който тества мускулния контрол и точността. Играчите използват топки, с които се целят по цел (бяла топка). Топките могат да се търкалят, хвърлят, ритат или освобождават. Ако играчът не може да хвърли или ритне топката, може да използва рампа. В случай на невъзможност да освободи топката с ръцете си, използва помощни устройства - показалец за глава/ръка. Състезават се две страни индивидуално, по двойки или в отбор по трима в определен брой рунда. Всяка страна използва шест топки (червени или сини) във всеки рунд и се стреми да печели точки. Точките се натрупват в хода на мача, за да се излъчи победител. Размерите на корта са: 12,5 м. х 6 м.