Народът празнува Голяма Богородица
Народът празнува Голяма Богородица / Дарик Добрич

На 15 август православната църква чества Успение Богородично. Това е най-големият от посветените на Божията майка празници. На него църквата си припомня всички важни моменти от живота на светицата, но преди всичко годините след смъртта и възкресението на Иисус, дните на плач и надежда на майката, че скоро ще се срещне отново със своя любим и единствен син. Десет години, заедно Христовите апостоли, Богородица останала в Йерусалим, след което напуснали заради гоненията на Ирод. Разпределили си с жребий посоките на света и всеки тръгнал да проповядва и носи Божието слово, да събира около него хората, да ги дарява с вяра и морал. Свети Йоан Богослов и Богородица отишли в Ефес, в Кипър и Света гора. След години се върнали в Йерусалим, където майката обиколила светите места. Там отново архангел Гавраил й донесъл вест - че след три дни духът й ще се пресели в царството небесно. Тя събрала всички апостоли, само Тома не успял да пристигне. На петнайсетия ден, Богородица легнала в саркофаг и чакалa своя син, който дошъл със свита от светци и ангели и поел без болка душата й. Болните, които били наблизо оздравели.
Погребали Богородица в Гетсиманската градина, при Йосиф и родителите й Йоаким и Ана, според желанието й. Покрили гроба с камък, който преместили на третия ден, когато и Тома успял да пристигне в Йерусалим, но вътре нямало нищо освен погребалните платна и благодатно ухание. Явила им се Богородица и им казала, че синът й я отвел със себе си. Тогава годините й били 64.

Мария е дарена от Създателя на родителите й с условие като навърши 12 години да бъде пратена да служи на Бога. Народът съхранява за нея респект, вяра в непорочността и вълшебната й сила. Вярва се, че като ходела от село на село в различни дрехи предизвикала жените да се пременят, да шият носии с пищно разнообразие на форми и цветове.

Българите наричат празника Голяма Богородица и го почитат като преклонение към женското начало, смесвайки го и с езически вярвания. Тачат Богородица като покровителка на майчинството и пазителка на семейното огнище.

На 15 август свършват Богородичните пости и се коли агне, прави се курбан. По пладне се ходи на църква, палят се свещи на иконата, прекадява се трапезата, на която трябва да има мед. Жените раздават богородични питки за здраве, също и осветени в черквата грозде и дини. На общите събори жените носят все сладки неща.

Имен ден празнуват Мария, Мара, Мари, Мариела, Мариета, Марица, Мариям, Маруся, Маша, Мима, Мария - Магдалена, както и Мариел, Мариан, Марий, Марио, Мариус.