Маринела Георгиева
Маринела Георгиева / Дарик Добрич
Земеделските стопани припознаха Националната служба за съвети в земеделието /НССЗ/ като единствения държавен орган, който безвъзмездно ги подпомага, коментира пред Дарик Маринела Георгиева – координатор на добричкия офис на службата.

През 2017 година консултантите на офиса са направили дейността си по-явна – организирани са 43 изнесени приемни в общински центрове и населени места. Целта им е била да се улесни достъпът на земеделците до необходимата им информация. „Ние пък искаме да бъдем близо до тях и да не ги откъсваме от работата им”, посочи Георгиева.

През 2018 година също ще има изнесени приемни - първо в общинските служби по земеделие, а по време на активния земеделски сезон експертите ще пътуват и до малките населени места.

Първите три приемни ще се състоят през месец февруари - на 7-и от 10 до 12 часа в Тервел, на 14-и в Генерал Тошево и на 21-ви в Каварна.

Служба съвети в земеделието ще помага безплатно за „Стартова помощ за развитието на малки стопанства"


Най-често задаваните въпроси на консултациите са за предстоящите приеми по мерките от Програмата за развитие на селските райони  2014 – 2020 г. Земеделците се интересуват и от специализирани консултации – за производство на етерично-маслени култури, производство на подове и зеленчуци, растителна защита и биопроизводство, към което се обръщат все повече хора.

„ Добруджанските стопани са пример за земеделие в цяла България. За тези 18 години, откакто работим, те се развиха и израснаха и вече са много добре информирани. Радващо е, че младите земеделци са много амбициозни и имат желание да се развиват. Има много, които се връщат със спестявания от чужбина и ги инвестират в земеделско стопанство. Те са двигателят на средния сектор в земеделието”, коментира Маринела Георгиева.

По мярка 2 от ПРСР „Консултантски услуги, услуги по управление на стопанството и услуги по заместване в стопанството” НССЗ изготвя безплатно бизнес планове и заявления за кандидатстване. „Ние предоставяме целия консултантски пакет на фермерите – всичко, което касае стопанствата им. През 2017 година тук сме предоставили 72 такива пакета”, подчерта Георгиева.

По думите й все повече от хората започват да имат доверие към безплатното изготвяне на бизнес планове.

Стопаните, които смятат да кандидатстват по подмярката  „Стартова помощ за млади земеделски стопани”, могат да посетят офиса на НССЗ в Добрич, който е на ново място - на 8 етаж във високото тяло на пл.”Свобода”. Предстои и прием по мярка 4. 1. 2. „Инвестиции в земеделски стопанства”, насочена към малките ферми.