/ ThinkStock/Getty Images
Няколкостотин сезонни работници се очаква да заминат и тази година на работа в Швеция за участие в кампанията за бране на боровинки. От Агенцията по заетостта обръщат внимание на някои рискове при тази сезонна работа. Гражданите на страна-членка на ЕС могат свободно да пребивават в Кралство Швеция за период до три месеца и да започнат веднага работа - не се изисква разрешение. Трябва обаче всеки работник да притежава здравна застраховка, да разполага със средства за издръжка, както и за завръщане в България. За да не станат лесна жертва на трудова експлоатация, сезонните работници следва да се запознаят със съществуващото национално законодателство, регулиращо ползването на земите и условията за пребиваване на чужди граждани. В случай, че имат намерение да останат по-дълго от три месеца, трябва да се регистрират в Шведския миграционен борд, за да получат право на пребиваване.
 
Горски плодове могат да се берат свободно в шведските гори и да се продават на прекупвачи. Ако имате трудов договор ще получавате минимална заплата. Ако берете свободно, за спечелените суми до 12 500 шведски крони, не държите данъци. Има случаи на недобросъвестни посредници, които превозват със заплащане желаещите да берат боровинки и след това ги оставят в гората, без да подсигурят трудов договор или връзки с прекупвачи.
 
Европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК) дава достъп до спешна медицинска помощ, предоставяна от държавното здравеопазване, лечение при същите условия и цена, както местните жители. ЕЗОК се издава на здравноосигурени в собствената им държава.
 
От Агенцията по заетостта препоръчват заминаващите за Швеция да проучат агенцията посредник, която им предлага сезонна работа (списък на лицензираните може да се намери на: https://www.az.government.bg/intermediaries/); за работодателя, при когото отива; да подпише трудов договор, изготвен на шведски и български език, като предварително се запознае с условията в него. Пътуващите не бива под никакъв предлог да предават документите си за самоличност на трети лица и да проверят дали не изтича срокът им на валидност по време на престоя. Те трябва да имат адрес и телефон на българското посолство в страната и закупен билет за връщане.